17 l - es hordó
20 kg reszelt káposzta
35 dkg só /nem jódozott, sima
10 g őrölt kömény
10 -15 db babérlevél
lila káposzta:
1 kg lila káposzta
30 g só
fűszerek: ízlés szerint /köménymag, gyömbér, fokhagyma
A hordóba kis káposzta, megszórni a fűszerekkel, jól lenyomkodni. Levet ereszt. Újra káposzta,fűszer,lenyomás.
Nagy edénybe állítani, 7 - 10 nap alatt kiforrja magát,mehet a kamrába.
A fedő szélén, a vágatba mindig legyen víz!! Különbbe megromlik.
A lila káposztát lereszelni, egy nagyon nagy tálban alaposan elkeverni a sóval, mindenütt egyenletesen bevonja. Nagy üvegbe tenni, állni hagyni
Egy-két óra múlva kinyomkodni belőle az összes levet, hogy el is lepje. Valamilyen súlyt tenni rá , ami a lé alatt tartja a káposztát.
Lefedni és szoba hőmérsékleten érni hagyni. Öt nap múlva megkóstolni, ha elég savanyú, kis üvegekbe osztva hűtőbe tenni.
A káposztát csíkokra vágni, besózni, állni hagyni. Készítés előtt kinyomkodni a levét. Tepsi aljára kristálycukor, sütőben karamellizálni. Bele a káposzta+víz+köménymag. A süt...
Elkészítési idő:Az uborkát alaposan megmosni, végeit levágni és belerakni egy 5 l-es üvegbe. A többi hozzávalót összefőzni és még forrón az üvegbe az uborkára önteni. Amikor kihűlt hűtőben tarthat...
Elkészítési idő: