450 g búzafinomliszt (BL55)
125 g margarin
60 g zsír
50 g porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 db tojássárgája
50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
1 dl kézmeleg víz
Mákos töltelék: (1 adag tésztához
200 g mák
125 g cukor
40 g darált háztartási keksz
125 g forró víz
egy citrom reszelt héja
Diós töltelék: (1 adag tésztához)
200 g darált dió
125 g cukor
40 g darált háztartási keksz
125 g forró víz
Ízlés szerint narancshéj is mehet bele
Gesztenyés töltelék: (1 adag tésztához)
500 g gesztenyemassza
egy kis üveg (30 ml) rumaroma
Ha kell még habtejszínnel higíthatjuk
Kenéshez:
egy egész tojás
Mákos töltelékhez:
Először a mákot és cukrot összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk.
Ha darált mákunk van, akkor porcukorral dolgozzunk.
Hozzákeverjük a darált háztartási kekszet. Belereszeljük egy citrom héját.
Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.
Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.
Diós töltelékhez:
A darált dióhoz hozzákeverjük a darált háztartási kekszet.
Vizet forralunk és 125 g-ot hozzáöntünk a cukorhoz és alaposan elkeverjük, hogy feloldódjon. Ezt öntjük a diós kekszre. Ne a cukros vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.
Gesztenyés töltelékhez:
A két gesztenyemasszát kiolvasztva egy tálba tesszük. Összenyomkodjuk egy villával és kikeverjük a kis üveg rumaromával.
Tészta és összeállítás:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk.
Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre.
Ez azért kell, mert így lesz szép márványos a bejglink teteje.
Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
A lisztben a sót elkeverem, hozzáadom a tejben felfuttatott élesztőt, a tojást, a zsírt és a hideg krumplit. Jól ki kell dagasztani!!!!! 1 órát kell kelni hagyni jó meleg helyen....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűKeverjük el a cukrot a tejben, majd meglangyosítjuk, és ha már langyos, felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a zsírt felolvasztjuk, majd a liszthez a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük. Csak annyit sütünk, amennyi éppen elfogy, a maradékot o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrom, és ketté választom a tésztát. Az egyik felébe 1 ek kakaóport gyúrok. (kakaót feloldom tejben) Mind a 2 tésztát vékonyra kinyújtom, majd egymásra...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes