Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

159. Mini bejgli (kb 60-65 db)


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


450 g búzafinomliszt (BL55)
125 g margarin
60 g zsír
50 g porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 db tojássárgája
50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
1 dl kézmeleg víz

Mákos töltelék: (1 adag tésztához
200 g mák
125 g cukor
40 g darált háztartási keksz
125 g forró víz
egy citrom reszelt héja

Diós töltelék: (1 adag tésztához)
200 g darált dió
125 g cukor
40 g darált háztartási keksz
125 g forró víz
Ízlés szerint narancshéj is mehet bele

Gesztenyés töltelék: (1 adag tésztához)
500 g gesztenyemassza
egy kis üveg (30 ml) rumaroma
Ha kell még habtejszínnel higíthatjuk

Kenéshez:
egy egész tojás

Elkészítés:


Mákos töltelékhez:
Először a mákot és cukrot összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk.
Ha darált mákunk van, akkor porcukorral dolgozzunk.
Hozzákeverjük a darált háztartási kekszet. Belereszeljük egy citrom héját.
Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.
Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.

Diós töltelékhez:
A darált dióhoz hozzákeverjük a darált háztartási kekszet.
Vizet forralunk és 125 g-ot hozzáöntünk a cukorhoz és alaposan elkeverjük, hogy feloldódjon. Ezt öntjük a diós kekszre. Ne a cukros vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Gesztenyés töltelékhez:
A két gesztenyemasszát kiolvasztva egy tálba tesszük. Összenyomkodjuk egy villával és kikeverjük a kis üveg rumaromával.
Tészta és összeállítás:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk.
Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre.

Ez azért kell, mert így lesz szép márványos a bejglink teteje.

Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.

Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.

Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fahéjas csomó (Annuskám)
Fahéjas csomó (Annuskám)

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet meglangyosítjuk a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Rita
Cinnabon-amerikai fahéjas tekercs
Cinnabon-amerikai fahéjas tekercs

Az élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hog...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Hajtovány
Hajtovány

Mióta van kenyérsütőgépem, abban dagasztatom a tésztát. Előtte kézi mixerrel készítettem. Lágyabb kelttésztát készítek, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, ketté v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csupa csokis csiga , kakaós csiga / Szoky konyhája /
Csupa csokis csiga , kakaós csiga / Szoky konyhája /

60 dkg finomliszt,3 dl langyos tej,3 dkg friss élesztő,8 dkg kristálycukor,1 csapot mokkás kanál só,1 evőkanál vaníliás cukor vagy 1 db vaníliás rúd kikapart belseje,5 dkg puha va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk