- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g finomliszt
- 250 ml tej
- 25 g élesztő
- 18 g 1:4 édesítő
- 80 g puha teavaj
- pici só
- 3 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
A töltelék hozzávalói:
- 600 ml tej
- 80 g kukoricakeményítő
- 2 tojássárgája
- 18 g 1:4 édesítő
- 12 g zero vanillin cukor
- 50 g mazsola
- ½ üveg rumaroma
◾️A mazsolát a rumaromába beáztatjuk.
◾️A pudinggal kezdünk.
◾️A keményítőt kb. 10 ml tejjel kikeverjük.
◾️A maradék tejet az édesítővel felmelegítjük (nem kell forralni, csak gőzölögjön) és hozzáadjuk a keményítőt.
◾️Pár perc alatt besűrűsödik.
◾️Ezután mehet bele a mazsola is a rummal együtt.
◾️A tűzről levéve várunk 5 percet és hozzáadjuk a két tojássárgáját majd teljesen kihűtjük.
◾️Az élesztőt összemorzsoljuk, adunk hozzá 1 teáskanál cukrot és felöntjük annyi tejjel, amennyi éppen ellepi és hagyjuk felfutni.
◾️Ezután a többi hozzávalóval kidagasztjuk és kb. 25 percet kelesztjük.
◾️Ha megkelt kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, de az egyik oldalán, amelyik majd a tekerés után alulra kerül kihagyunk egy kb. 1 cm-s részt.
◾️Feltekerjük a tésztát és felvágjuk kb. ujjnyi darabokra.
◾️Sütőpapíros tepsire pakoljuk és amíg a sütő előmelegedik (210°) hagyjuk kelni. ◾️Megkenjünk a felvert a tojással és 20 perc alatt megsütjük.
Por édesítővel meghintve tálaljuk.
Sima kelt tésztát gyúrok. Az élesztőt felfuttatom cukros tejben. Minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen. Érdemes pár órával előbb kikészíteni mindent az asztalra. Jól ki k...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűKb kb 4 dl víz kenyér állagú tésztát dagasztunk Amikor megkelt a felét téglalap nagyságúra nyújtjuk.Megkenjük pizza krémmel majd keresztbe félbe vágjuk. Az egyik félre szeletelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben, amibe teszünk 1 kávéskanál cukrot. A többi hozzávalót (a tej kivételével) egy nagy tálba tesszük, és ha az élesztő felfutott, az...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, kis lisztet szórunk a tetejére, majd az egészet felfuttatjuk. Összedolgozzuk az összes alapanyagot. Az egészet 8-10 percig dagasztjuk....
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: Közepes