60 dkg liszt
2 dkg só
1 csomag sütőpor
5 g szárított élesztő
4 db tojássárgája
35 dkg vaj
10 dkg tejföl
A tetejére:
1 db tojás
Tetszés szerinti magvak
A sütőt 230 fokra előmelegítjük, a tojássárgákat a tejföllel elkeverjük. A lisztet, sót, sütőport, élesztőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, és alaposan összegyúrjuk, majd 20 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. tetejét felvert tojással megkenjük, és megszórjuk a magokkal, majd 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. Ha a kést nem húzzuk, hanem fentről lefelé nyomjuk, szép, egyenletes kockák lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és a magas hőfokon 5 percig, majd 210-re levéve a hőfokot, még 7 percig sütjük.
A sajtot lereszeljük, a vajat én enyhén megolvasztottam, nem folyósra, csak annyira, hogy villával el tudjam keverni a sajttal együtt. A sajthoz adtam a vajat, az olajat, sóztam, r...
Elkészítési idő:1. Összedolgozzuk a lisztet a főtt, hámozott, áttört burgonyát, a vajat, a tojássárgáját, a fél dl tejet és az élesztőt. pihentetjük. 2. Ha megkelt, fánkokat szaggatunk belőle,...
Elkészítési idő:A tejet picit langyosítsd meg, szórd bele a teáskanálnyi cukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. A lisztbe vegyítsd bele a sót, és morzsold bele a vajat is. Add hozzá a felfutott...
Elkészítési idő: 40 perc + 1 óraA lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Ezután a szalalkálit kevés tejben feloldjuk és a margarinos liszthez öntjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojást, a reszelt sajtot, a tejf...
Elkészítési idő: