2 kg fejes káposzta
1 kg salátauborka
500 g vöröshagyma
500 g sárgarépa
1 kg paprika (különböző színű)
1 ev. kanál egész feketebors
70 g só
ízlés szerint csípős paprika
300 ml ecet
400 g kristálycukor
4 db babérlevél
1 kv. kanál citromsav
1 kv. kanál borkén
Először előkészítjük a zöldségeket: a hozzávalókat alaposan megmossuk és vékonyra szeleteljük. A káposztát és uborkát vékony gyalun szeleteltem. Az így előkészített zöldségeket egy nagy tálba tesszük és elkeverjük.
Egy másik tálban a sót, cukrot, borsot, morzsolt babérlevelet, citromsavat és borként elkeverjük.
A száraz hozzávalókkal megszórjuk a zöldséget, hozzáöntjük az ecetet és jó alaposan kézzel átforgatjuk, majd 6-7 órát állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt a zöldséget levet eresztenek.
A zöldségeket üvegekbe töltjük, és felöntjük a maradék zöldséges-ecetes lével. Ízlés szerint csípős paprikát is tehetünk az üvegekbe.
Az üvegeket jó szorosan lezárjuk és hűvös helyen 4-6 hétig tároljuk.
4-6 hét elteltével a csalamádé fogyasztható.
A hozzávalókat (a fűszereken kívül) egy lábasba öntjük, és felforraljuk őket. Alaposan megmossuk az uborkákat és a befőttesüvegeket. Az üvegek aljára tesszük a fűszereket, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell gyalulni és be kell sózni. A megtisztított hagymát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell vágni és be kell sózni. A papri...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( ) a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA recept 5 l üvegre van méretezve. Én évek óta hordóba teszem el a savanyúságot külön az erőset külön az édes fajtát. Az almapaprikát mindig félbe vágom, mert sokszor jártam úgy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű