4 bögre liszt (2.5 dl bögrével mérve) de liszttől függően felvehet kicsit többet is.
• 1 evőkanál cukor
• 1,5 evőkanál só
• 1 evőkanál étolaj
• 1 csomag por élesztő
• 1 + 1/2 bögre langyos víz
1 ek szódabikarbóna
szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és cukorral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, míg szép, homogén tésztát kapunk. A dagasztás közben nekem még elég sok lisztet felvett. Keleszteni duplára. Ha ezzel megvolnánk, osszuk el nyolc részre, formázzunk gömböket, és lisztezett felületen keleszteni fél órát.
Ha letelt, tegyünk fel egy fazék vizet forrni a szódabikarbónával és a sütőt is melegítsük elő 200 fokra. Egy fakanál segítségével fúrjunk lyukat mindegyik bagel közepére, és tágítsuk ki. / 12 -13 cm /. Ezután szintén a lisztezett felületen hagyjuk pihenni még húsz percig. Ez idő alatt a sütő is bemelegszik, és a víz is felforr.
A bageleket óvatosan emeljük fel, ha ragad, használjunk spatulát. Tegyük a forró vízbe őket, (de ne túl sokat egyszerre) és kb 1,5 - 2 perc múlva vegyük ki egy szűrő segítségével. Ekkora jól meg lesznek dagadva.Ha meg akarjuk szórni magokkal, akkor 1 tojásfeherjét felverünk 2 ek vízzel,és megkenjük a bageleket. aztán pedig rászórjuk a magokat.
És ezzel végre elérkezett a pillanat, mikor mehet a sütőbe! A recept 10 percet ír, én 15 percig sütöttem, amíg aranybarna nem lett.
Ha valaki mégis az édes változatot szeretne inkább a bagelnek, akkor tegyen 3 ek cukrot a tésztába és csak 1/2 kk sót.
Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót és elkeverjük, mehet bele a vaj és a felfuttatott élesztő végül hozzáadagoljuk dagasztás közb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejbe tegyük bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Közben egy tálba mérjük ki a lisztet, tegyük bele a többi hozzávalót (joghurt, só, olívaolaj, 1 tojás),...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tésztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes