4 bögre liszt (2.5 dl bögrével mérve) de liszttől függően felvehet kicsit többet is.
• 1 evőkanál cukor
• 1,5 evőkanál só
• 1 evőkanál étolaj
• 1 csomag por élesztő
• 1 + 1/2 bögre langyos víz
1 ek szódabikarbóna
szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és cukorral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, míg szép, homogén tésztát kapunk. A dagasztás közben nekem még elég sok lisztet felvett. Keleszteni duplára. Ha ezzel megvolnánk, osszuk el nyolc részre, formázzunk gömböket, és lisztezett felületen keleszteni fél órát.
Ha letelt, tegyünk fel egy fazék vizet forrni a szódabikarbónával és a sütőt is melegítsük elő 200 fokra. Egy fakanál segítségével fúrjunk lyukat mindegyik bagel közepére, és tágítsuk ki. / 12 -13 cm /. Ezután szintén a lisztezett felületen hagyjuk pihenni még húsz percig. Ez idő alatt a sütő is bemelegszik, és a víz is felforr.
A bageleket óvatosan emeljük fel, ha ragad, használjunk spatulát. Tegyük a forró vízbe őket, (de ne túl sokat egyszerre) és kb 1,5 - 2 perc múlva vegyük ki egy szűrő segítségével. Ekkora jól meg lesznek dagadva.Ha meg akarjuk szórni magokkal, akkor 1 tojásfeherjét felverünk 2 ek vízzel,és megkenjük a bageleket. aztán pedig rászórjuk a magokat.
És ezzel végre elérkezett a pillanat, mikor mehet a sütőbe! A recept 10 percet ír, én 15 percig sütöttem, amíg aranybarna nem lett.
Ha valaki mégis az édes változatot szeretne inkább a bagelnek, akkor tegyen 3 ek cukrot a tésztába és csak 1/2 kk sót.
A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a mézzel felfuttatott élesztőt és a vizet. Kb 25 percig hagyom kelni. 175 fokra előmelegített sütőbe teszem. Tűpróbáig sütöm (kb...
Elkészítési idő: 10 min + 1 óra Nehézség: Könnyűhttp://aprosef.hu/bekebeli_fott_kifli
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsd fel, keverj hozzá csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a többi cukrot, a csipetnyi sót, a mézet, a megolvasztott vajat és a tojá...
Elkészítési idő: 20+60+30 Nehézség: Könnyű