4 bögre liszt (2.5 dl bögrével mérve) de liszttől függően felvehet kicsit többet is.
• 1 evőkanál cukor
• 1,5 evőkanál só
• 1 evőkanál étolaj
• 1 csomag por élesztő
• 1 + 1/2 bögre langyos víz
1 ek szódabikarbóna
szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és cukorral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, míg szép, homogén tésztát kapunk. A dagasztás közben nekem még elég sok lisztet felvett. Keleszteni duplára. Ha ezzel megvolnánk, osszuk el nyolc részre, formázzunk gömböket, és lisztezett felületen keleszteni fél órát.
Ha letelt, tegyünk fel egy fazék vizet forrni a szódabikarbónával és a sütőt is melegítsük elő 200 fokra. Egy fakanál segítségével fúrjunk lyukat mindegyik bagel közepére, és tágítsuk ki. / 12 -13 cm /. Ezután szintén a lisztezett felületen hagyjuk pihenni még húsz percig. Ez idő alatt a sütő is bemelegszik, és a víz is felforr.
A bageleket óvatosan emeljük fel, ha ragad, használjunk spatulát. Tegyük a forró vízbe őket, (de ne túl sokat egyszerre) és kb 1,5 - 2 perc múlva vegyük ki egy szűrő segítségével. Ekkora jól meg lesznek dagadva.Ha meg akarjuk szórni magokkal, akkor 1 tojásfeherjét felverünk 2 ek vízzel,és megkenjük a bageleket. aztán pedig rászórjuk a magokat.
És ezzel végre elérkezett a pillanat, mikor mehet a sütőbe! A recept 10 percet ír, én 15 percig sütöttem, amíg aranybarna nem lett.
Ha valaki mégis az édes változatot szeretne inkább a bagelnek, akkor tegyen 3 ek cukrot a tésztába és csak 1/2 kk sót.
Kimérjük a lisztet, és egy evőkanállal elveszünk belőle, amit összeforgatunk a lecsepegtetett, felszeletelt olajbogyóval. A tejben elkeverjük a cukrot és a szárított élesztőt, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha vajat az édesítőkkel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot az amaretti likőrt, a tojást, és tovább habosítjuk. A mandulát aprítógépbe tesszük és durvára darál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA receptben fele-fele arányban használtam tejet és vizet. Puhább, kicsit kalácsosabb bélzetet szerettem volna, úgy, hogy a ropogós külső megmaradjon. A szokásos módon kenyérsütőgép...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a liszteket, a sót és az eritritet összekeverjük egy dagasztótálban, a tejben pedig elmorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 4-5 percet állni. Az élesztős tejet beleöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű