4 bögre liszt (2.5 dl bögrével mérve) de liszttől függően felvehet kicsit többet is.
• 1 evőkanál cukor
• 1,5 evőkanál só
• 1 evőkanál étolaj
• 1 csomag por élesztő
• 1 + 1/2 bögre langyos víz
1 ek szódabikarbóna
szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és cukorral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, míg szép, homogén tésztát kapunk. A dagasztás közben nekem még elég sok lisztet felvett. Keleszteni duplára. Ha ezzel megvolnánk, osszuk el nyolc részre, formázzunk gömböket, és lisztezett felületen keleszteni fél órát.
Ha letelt, tegyünk fel egy fazék vizet forrni a szódabikarbónával és a sütőt is melegítsük elő 200 fokra. Egy fakanál segítségével fúrjunk lyukat mindegyik bagel közepére, és tágítsuk ki. / 12 -13 cm /. Ezután szintén a lisztezett felületen hagyjuk pihenni még húsz percig. Ez idő alatt a sütő is bemelegszik, és a víz is felforr.
A bageleket óvatosan emeljük fel, ha ragad, használjunk spatulát. Tegyük a forró vízbe őket, (de ne túl sokat egyszerre) és kb 1,5 - 2 perc múlva vegyük ki egy szűrő segítségével. Ekkora jól meg lesznek dagadva.Ha meg akarjuk szórni magokkal, akkor 1 tojásfeherjét felverünk 2 ek vízzel,és megkenjük a bageleket. aztán pedig rászórjuk a magokat.
És ezzel végre elérkezett a pillanat, mikor mehet a sütőbe! A recept 10 percet ír, én 15 percig sütöttem, amíg aranybarna nem lett.
Ha valaki mégis az édes változatot szeretne inkább a bagelnek, akkor tegyen 3 ek cukrot a tésztába és csak 1/2 kk sót.
Felolvasztjuk a 8 dkg vajat, elkeverjük benne a barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd félretesszük. Egy kb. 30 x 35 cm-es sütőformát kivajazunk, kibélelünk sütőpapírral, amelyet s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd az útifűmaghéjat is hozzáadva jól k...
Elkészítési idő: 1h35p Nehézség: KönnyűMérjük ki és külön edényben keverjük össze a folyékony és a száraz hozzávalókat. Öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük 5 percig. Ezután lisztes felületen gyúrjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben feloldottam 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam. Hozzáadtam a sót, az enyhén felvert tojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű