menu

Családireceptkönyv.hu

382.Fermentált uborka / télire


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 db 2,5 literes befőttes üveg
1,5 kg kisméretű uborka
1 liter víz
30 gramm jódmentes só
5 gerezd fokhagyma
egy csokor kapor

Elkészítés:


Alaposan mosd meg az uborkákat, vágd le az uborkák végeit, vágd be őket két irányból úgy, ahogy a kovászos uborkánál szokás.
Pakold az uborkákat az üvegbe jó szorosan; minél több fér el benne, annál jobb. Tedd az üvegbe az alaposan megmosott kaprot és a meghámozott fokhagymát is. Az üveg nyakáig pakold az uborkákat.
Ezután készítsd el a sóoldatot a fermentáláshoz: oldd fel a vízben a sót, majd forrald fel, és várd meg, míg langyosra hűl. Míg a kovászos uborkánál előny, ha forrón öntöd a vizet az uborkákra, a fermentálás során ez inkább hátrány, mert ennél az eljárásnál az a cél, hogy lassan induljon be az erjedés; a forró víz miatt túl gyors lenne a folyamat, és nem tudnád sokáig eltartani az uborkádat.
Öntsd fel a langyosra hűlt sós vízzel az üvegben lévő uborkákat úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fontos, hogy ne legyen színültig az üveg, mert az erjedés során kifuthat.
Zárd le az üveget jó záródó tetővel, és tedd olyan helyre, ahol legalább 18, de legfeljebb 25 fok van. A kovászos uborkával ellentétben a fermentált uborka készítéséhez nem szükséges a túl nagy meleg, a tűző napra pedig egyenesen tilos kitenni! Tegyél egy mély tálat vagy tányért az üveg alá, mert bár le van zárva, az erjedés során kifuthat a leve.
Naponta nyisd meg az üveget, hogy távozhassanak a keletkező gázok; ilyenkor, ha kell, sós vízzel pótold a kifutott levet.
A harmadik naptól már érdemes megkóstolni az uborkát; ha már nem zavaros a leve, és az ízét megfelelőnek találod, tedd hideg helyre – ez lehet a kamra, vagy akár a hűtőszekrény is.
A fermentált uborka hónapokig eláll, az íze pedig olyan, mint a kovászos uborkáé.

Trükkök, tippek, praktikák:


A fermentálás során olyan mikroorganizmusok szaporodnak el a savanyúságokban, amik nemcsak természetes tartósítószerként működnek, de a szervezetünknek is jót tesznek, hiszen természetes probiotikumokként működnek. Ezek a bélrendszerbe jutva helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, így erősítik az immunrendszert, ami a téli, vírusos-megfázásos időszakban hatalmas segítség lehet. Mindezek mellett a fermentált uborkában található jótékony baktériumok segítik a vitaminok felszívódását, és mivel felpörgetik az anyagcserét, így a fogyást is megkönnyítik.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Uborka hidegen (Vali módra)
Uborka hidegen (Vali módra)

teszek az üveg aljára… pár szem fekete bors, mustármag, korianadert… egy pár karika hagyma, kapor és én teszek 2 db babér levelet is… az üvegeket én elötte kifőzöm… és ebbe rakom a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Konzervált vöröskáposzta
Konzervált vöröskáposzta

A káposztát megmossuk, vékonyra gyaluljuk, forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük, 2-3 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, tésztaszűrőre szedjük, és lecsöpögtetjük. A céklát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Marinírozott pritaminpaprika
Marinírozott pritaminpaprika

Elkészítés: 1. Másfél liter vizet felforralunk 2 ek. sóval, az ecettel, a cukorral, a fokhagymával, hozzáadjuk a borsot, a babérlevelet és az olajat. A paprikát apránként a léhez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Kovászos uborka nyári
Kovászos uborka nyári

Az uborkát alaposan mossuk meg váltott vízben. A kaprot öblítsük le, és helyezzük az edényünk aljára. Erre sorba rendezve rakjuk az uborkát, melyeknek a két végét levágtuk, és be v...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk