350 g liszt
250 g joghurt
1 tk sütőpor
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 gerezd fokhagyma
30 g vaj
A lisztet szitáljuk egy tálba, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe a mélyedésbe adjuk hozzá a joghurtot, a sütőport, a cukrot és a sót. Keverjük össze a hozzávalókat, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet oldalról, amíg teljesen fel nem szívódik.
A keveréket lágy tésztává gyúrjuk, és 8 golyóra osztjuk. 5 percig pihentetjük őket.
Minden golyót görgessünk vékony korongokká, és rakjuk egymásra, sütőpapírt helyezünk az egyes lapok közé, nehogy letapadjanak.
A laposkenyér főzése:
Melegítsen fel egy serpenyőt közepes/magas lángon (9-ből 7-8. fokozat). Enyhén megolajozzuk, és mindegyik lapos kenyeret mindkét oldalukon kb. egy percig sütjük.
Miután eltávolította, bőségesen kenje meg vajjal, és dörzsölje be szeletelt fokhagymagerezdekkel. Ízlés szerint a fokhagymát is felapríthatjuk, és a forró, frissen készült laposkenyerekre szórhatjuk.
Azonnal tálaljuk és fogyasszuk el, mivel a fokhagymás és vajas lepénykenyér kihűlése után megkeményedik.
Ezeket a laposkenyéreket frissen lehet a legjobban fogyasztani, de ha van maradék, érdemes felmelegíteni őket tálalás előtt, hogy visszanyerjék eredeti lágyságukat és fokozzák az ízeket.
Élesztőt 1,2 dl.cukros langyos vízzel kikeverni liszthez adni a leírtakat vizet amennyit a tészta felvesz , félfogós tèsztát dagasztani . Keleszteni 40 perc ( 2 szeresère megkel)...
Elkészítési idő:Lágyabb tésztát dagasztani, duplájára keleszteni. Kb. 45-60 perc. 8 darabra osztani, gömbölyíteni, 5-10 percig pihenés. Kerekre nyújtani 20-25 cm 2-3 mm vastagra. Ruhával letak...
Elkészítési idő:A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez. Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a...
Elkészítési idő: