350 g liszt
250 g joghurt
1 tk sütőpor
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 gerezd fokhagyma
30 g vaj
A lisztet szitáljuk egy tálba, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe a mélyedésbe adjuk hozzá a joghurtot, a sütőport, a cukrot és a sót. Keverjük össze a hozzávalókat, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet oldalról, amíg teljesen fel nem szívódik.
A keveréket lágy tésztává gyúrjuk, és 8 golyóra osztjuk. 5 percig pihentetjük őket.
Minden golyót görgessünk vékony korongokká, és rakjuk egymásra, sütőpapírt helyezünk az egyes lapok közé, nehogy letapadjanak.
A laposkenyér főzése:
Melegítsen fel egy serpenyőt közepes/magas lángon (9-ből 7-8. fokozat). Enyhén megolajozzuk, és mindegyik lapos kenyeret mindkét oldalukon kb. egy percig sütjük.
Miután eltávolította, bőségesen kenje meg vajjal, és dörzsölje be szeletelt fokhagymagerezdekkel. Ízlés szerint a fokhagymát is felapríthatjuk, és a forró, frissen készült laposkenyerekre szórhatjuk.
Azonnal tálaljuk és fogyasszuk el, mivel a fokhagymás és vajas lepénykenyér kihűlése után megkeményedik.
Ezeket a laposkenyéreket frissen lehet a legjobban fogyasztani, de ha van maradék, érdemes felmelegíteni őket tálalás előtt, hogy visszanyerjék eredeti lágyságukat és fokozzák az ízeket.
Az öregtésztát egy tálba teszem,ráöntök kb.1 deci langyos vizet beleteszem a cukrot,az olajat és belemorzsolom az élesztőt.Hagyom kb 10 percig pihenni,addig összekeverem a liszteke...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézLisztbe bele teszem a sót,jól össze keverem. Kb 1 dl langyos cukros vízben fel futtatom az élesztőt. Ha ezzel meg vagyunk a liszthez öntjük és kezdődhet a tészta össze állítása,las...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat dagasztom, utoljára a vajat és az olajat adom hozzá. (450 g liszt kevés volt, mert nem vette fel az összes zsiradékot, ezért még kg 2 lisztes-kanálnyi lisztet tettem...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz