Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

316. Hamburger zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


200 ml tej
2 evőkanál kristálycukor
20 g élesztő (friss)
600 g búzaliszt
0,5 dl olaj
1 csapott teáskanál só
1 db tojás
100 g joghurt ,tejföl

A kenéshez
1 db tojás

A tetejére
szezámmag

Elkészítés:


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
A dagasztó tálba mérjük bele a lisztet, sót, olajat, tojást, tejfölt.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává.
Vegyük ki az asztalra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza a tésztát bele, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön le.
1-1,5 órát hagyjuk kelni a tésztát.
8 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Egyenként kigömbölyítjük a tésztadarabokat.
Enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomva, ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük mindet, kb. fél órát hagyjuk kelni (vagy amíg másfélszeresükre nem kelnek). Nekem csak két lemezre fértek rá, hiszen ügyelni kell, hogy elég hely maradjon köztük. Kelesztéskor és sütéskor is jócskán szélesedni fognak!
Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket légkeverés nélkül a sütő közepében. A két tepsit soha ne tegyük be egyszerre, mert az alsó zsemlék meg fognak repedni! Először süssük ki az első lemezt, után a másodikat. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük.
Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

.

316. Hamburger zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Olívás stangli (Zé)
Olívás stangli (Zé)

Kimérjük a lisztet, és egy evőkanállal elveszünk belőle, amit összeforgatunk a lecsepegtetett, felszeletelt olajbogyóval. A tejben elkeverjük a cukrot és a szárított élesztőt, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Croissant
Croissant

A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi kenyér 5 perc alatt – dagasztás, kelesztés nélk
Házi kenyér 5 perc alatt – dagasztás, kelesztés nélk

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Diós pogácsa
Diós pogácsa

A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat összekeverjük (a tojások kivételével). A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk és a tésztát alaposan összegyúrjuk, majd 50 percig meleg...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk