40 dkg liszt
2 ek. cukor
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
2 db tojás
A töltelékhez:
dzsem,túró stb…
A bevonáshoz:
4 ek. cukor
4 ek. víz
porcukor
A lisztet elkevertem a cukorral és elmorzsoltam velük a vajat, és belekevertem az élesztőt is.
(Nem kell tejben futtatni.)
A keverékbe mélyedést csináltam, beleöntöttem a langyos tejet és a két felvert tojást, majd összegyúrtam a tésztát.
Jól kidolgoztam,dagasztottam.
Duplájára kelesztettem,kint a verőfényes napon.
Ezután a tésztát átgyúrtam, négy részre osztottam, vastag rudakat sodortam, amit hat részre vágtam.
A tésztadarabokat kézzel kör alakúra húztam, (egy pohárral is le lehet lapítani) közepébe baracklekvárt és túrós-mazsolás tölteléket tettem, a széleket összecsíptem és golyóvá formáztam, és ezzel a felével lefele tettem sütőpapírral bélelt tepsibe.
Hideg sütőbe tettem, majd 190 fokra állítottam .
Míg melegedett a sütő,a tészta még kelt és szép aranysárgára sütöttem.
A vízből és a cukorból szirupot főztem (mehet bele fahéj is, de ezt most én mellőztem, beleforgattam a fánkokat, azután pedig porcukorral meghintettem.
A lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a v...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba állítva felfuttatom. A lisztet megsózom és összemorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tojássárgá...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűKeverjük össze külön edényben a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük öt percig. Gyúrjuk át a tésztát kevés kenyér lisztkever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű