2 kg fehér káposzta,
70 dkg vöröskáposzta,
50 dkg vöröshagyma,
2 evőkanál só,
2 kg körüli paprika (érdemes fehér és piros paprikát vegyesen használni)
egész bors,
egész fűszerkömény,
babérlevél.
2,5 liter víz,
3,5 dl 20 %-os ecet,
15- 35 dkg kristálycukor,
4 evőkanál só,
2 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát.
a savanyúságlé hozzávalóit az ecet kivételével összekeverjük, cukrot ízlés szerint tegyünk hozzá, közben kóstolgassuk,
forraljuk fel,
végül tegyük hozzá az ecetet is,
hagyjuk teljesen kihűlni,
a paprikákat megmossuk, a tetejüket levágjuk és kiszedjük a belsejüket,
a káposztákat megmossuk és legyaluljuk,
a hagymát hozzáaprítjuk,
2 evőkanál sóval megszórjuk,
félórát állni hagyjuk,
majd kifacsarjuk,
a paprikákat megtöltjük a káposztával,
a már megtöltött paprikákat berakjuk az üvegekbe,
a tetejére rakunk a fűszerekből,
majd felöntjük a lével,
másnapig lezáratlanul hagyjuk,
másnap kipótoljuk a savanyúságlevet,
mindegyikre teszünk egy késhegynyi tartósítószert,
lezárjuk az üvegeket.
a savanyúság levet mindenképp hagyjuk kihűlni, és hidegen öntsük rá, mert így lesz majd ropogós és szép színes a paprika.
1. Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk, és rögtön citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon meg. 2. A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikáz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott gyümölcsöket tedd pár percre forró vízbe, mert így könnyebben jön majd le a héjuk (vagy ne hámozd meg, mert a héjától lesz jellegzetes savanykás íze). Miután meghámozta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kökényszemeket megtisztítjuk, feltesszük főni annyi vízben hogy jól ellepje a szemeket. Ha megpuhult, elég hamar, szűrőn lepaszírozzuk, majd még egyszer felöntjük vízzel, rövid i...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű