2 kg fehér káposzta,
70 dkg vöröskáposzta,
50 dkg vöröshagyma,
2 evőkanál só,
2 kg körüli paprika (érdemes fehér és piros paprikát vegyesen használni)
egész bors,
egész fűszerkömény,
babérlevél.
2,5 liter víz,
3,5 dl 20 %-os ecet,
15- 35 dkg kristálycukor,
4 evőkanál só,
2 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát.
a savanyúságlé hozzávalóit az ecet kivételével összekeverjük, cukrot ízlés szerint tegyünk hozzá, közben kóstolgassuk,
forraljuk fel,
végül tegyük hozzá az ecetet is,
hagyjuk teljesen kihűlni,
a paprikákat megmossuk, a tetejüket levágjuk és kiszedjük a belsejüket,
a káposztákat megmossuk és legyaluljuk,
a hagymát hozzáaprítjuk,
2 evőkanál sóval megszórjuk,
félórát állni hagyjuk,
majd kifacsarjuk,
a paprikákat megtöltjük a káposztával,
a már megtöltött paprikákat berakjuk az üvegekbe,
a tetejére rakunk a fűszerekből,
majd felöntjük a lével,
másnapig lezáratlanul hagyjuk,
másnap kipótoljuk a savanyúságlevet,
mindegyikre teszünk egy késhegynyi tartósítószert,
lezárjuk az üvegeket.
a savanyúság levet mindenképp hagyjuk kihűlni, és hidegen öntsük rá, mert így lesz majd ropogós és szép színes a paprika.
A gyalult tököt besózzuk és 1-2órán át állni hagyjuk. Ezután jól kicsavarjuk, tetejére finomra vágott kaprot teszünk. Öntsük fel gyenge ecetes vízzel, tegyünk minden üvegre szalici...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz őszibarackot megmossuk, forró vízbe engedjük 2 percre, majd azonnal hideg vízbe tesszük, ezután lecsöpögtetjük. Lehúzzuk a héját, és mindegyik őszibarackba beleszúrunk egy jól m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított, megmosott epret a cukorral a vanília kikapart magjaival, a vaníliarúddal és a dzsemfixszel kevergetve felforraljuk, majd további 3 percig főzzük. Lehabozzuk. A va...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.5 l vizhez tettem 1 kg cukor...alaposan össze főztem...lezárták a gázt. ..ment bele 6 szàrrol a levél. ..lefedve egy napig hagytam ázni. ..majd újra felfőztem...kifőzőtt üvegbe ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű