menu

Családireceptkönyv.hu

26. KEMÉNY KOVÁSZ KÉSZÍTÉS ALAP KENYÉR SÜTÉSSEL


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Első lépés : ----Egy 620 ml befőttes üveget alaposan ki mossuk és akár csírátlanítjuk is Ha ez meg van ki mérünk 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet , akár búzát akár rozst , vagy tönkölyt . A lisztet 5 dkg langyos vízzel össze dolgozzuk át gyúrjuk kint egy tálkában és mehet az üvegbe és el egyengetjük az üveg alján de nem tömjük meg és öntünk rá fél cm langyos vizet és le zárjuk az üveget egy lapkával . az üvegünket meleg helyre tesszük . hogy folyamatosan kéz meleg legyen . 36 -48 óra múlva várhatóan az első szakasz be fejeződik az az a térfogat növekedés meg áll . ---------- Második lépés : ---- A Kifejlődött kovász kezdeményt ki vesszük az üvegből és ki veszünk , ki mérünk belőle 5 dkg kovász kezdeményt és ehhez az 5 dkg hoz adunk ismét 10 dkg fehér kenyér lisztet és 5-6 dkg langyos vizet szintén kint egy tálkába gyúrjuk össze , és be tesszük a gombócunkat ismét az üvegbe . Várhatóan már a folyamat ,térfogat növekedés 12 óra múlva be fejeződik . ---- Harmadik lépés .----- A második lépést akár több napig folytathatjuk 3-4 is és ha a kovászunk szép buborékos akkor lehet vele sütni . --------------------ALAP KOVÁSZOS KENYÉR SÜTÉS . --- Első lépés : --- A kovászunkból ki veszünk 15 dkg és adunk hozzá 2 dl langyos vizet és alaposan el mossuk a kovászt és ha kész adunk hozzá 20 dkg bármilyen lisztet . És az edényünket légmentesen le zárjuk . Ha meg kelt várhatóan 3-5 óra akkor teszünk hozzá 4 dl vizet . és 0,5 dl vízben pedig 2,5 dkg sót teszünk ázni . A kovászt a vízzel el mossuk és adunk hozzá 70 dkg fehér lisztet és alaposan össze gyúrjuk néha szórásnak még 10 dkg lisztet adhatunk hozzá összesen . . --Ha meg van akkor ki veszünk belőle 15 dkg tésztát és egy üvegbe tesszük és el egyengetjük és ez lesz a következő sütésünk alapja kovásza . - A kivétel után hozzá adjuk az el áztatott sót és kevés lisztet és újra át gyúrjuk dagasszuk A tésztát ha kellően át van gyúrva 20 -30 percre edénybe tesszük keleszteni . szintén légmentesen zárva , ami lehet egy fólia is . Ha le telt az idő akkor meg formázzuk és egy fém vagy üveg edénybe tesszük kelni, amiben majd sütni is fogjuk --- Második lépés: --- Ha meg kelt akkor a tésztánk akkor mehet a sütőbe . A kelesztés befejezését úgy tudjuk el dönteni hogy a kivett 15 dkg tészta üvegére teszünk egy befőttes gumit a kivételkor és ha az üvegben lévő tészta duplája lett akkor mehet a sütőbe . ---Harmadik lépés --- A meg kelt tésztánkat a sütőbe tesszük edényestől és 240 C állított sütőbe fedő alatt süssük kb 40-45 percig amíg a tészta , kenyér végleges térfogata ki nem alakul akkor le vesszük a fedelet és sütni kell tovább 200 c és az utolsó 10 percre ki vessük az edényből és ha kellően ár sült akkor egy rácsra tesszük és le takarjuk egy szakajtó kendővel és szépen át puhul . -A kovászos kenyér és termék kiváló a refluxos betegeknek és élesztő allergiásoknak és a kandida gombával küszködőknek kifejezettem gyógyszer . .

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Magyaros zöldborsós tokány
Magyaros zöldborsós tokány

A felcsíkozott szalonnát zsírjára pirítjuk, a zsiradék hozzáadásával megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, és fehéredésig sütjük a felcsíkozott húst. Ízesítjük a fűszerek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Diéta
Tízórai
Tízórai

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött húsos palacsinta gombamártással, burgonyakro
Töltött húsos palacsinta gombamártással, burgonyakro

A krokett készítése: a burgonyákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük, a többi hozzávalóval összekeverjük. A burgonyamasszát egy liszteze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jusztina
Fasírtgolyók
Fasírtgolyók

1. A kenyeret a tejbe áztatjuk. Kb. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk. 2. Közben a finomra vágott vöröshagymát két evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteljük. 3. A darált húst tálb...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk