1 kg liszt
40 - 50 dkg zsír (mangalica, kacsa, liba)
3 dkg élesztő
1 - 1,5 dl tej
3 tojás
1 ek cukor
1,5 ek só
2 - 3 ek tejföl
kesés: tojás
Édesebb változatnál
1 evőkanál só
3 evőkanál cukor
A tejet tegyük egy kis edénybe a cukorral, és langyosítsuk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon a tej tetején.
Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, keverjük el benne a sót. Adjuk hozzá a zsírt, és a két tenyerünk között morzsoljuk addig, amíg el nem oszlik. mehet hozzá a tojás és az élesztős tej, és gyúrjuk össze,
nem kell keleszteni
Szakítani a tésztából, a két tenyere között kisodorni,/ nudli / 2-3 mm vastagra a hossza attól függ mekkora pereceket szeretnénk készíteni. A két végét ellentétes irányba megsodorjuk. Felemeljük összefogjuk a végeit és megcsavarjuk többször. A megcsavart tésztából egy kört alakítunk ki, a két végét összenyomjuk./ mutatóujj körül gyűrűt formázni belőle,/ és sorakoztassuk tepsire..
180 fokon, légkeveréses üzemmódban süssük meg a pereceket. Kb. 12-30 perc kell hozzá.
A lisztet, sót, reszelt sajtot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, hozzáadjuk az ecetet, végül annyi tejfölt keverünk bele, hogy puha, könnyen kezelhető tésztát kap...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbonátot, sima tésztává gyúrjuk. A sütőt 200 fokra előmeleg...
Elkészítési idő: 30-60 őerc Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukorral langyos tejjel felfuttatom.Egy nagyobb tálba rakom a burgonya pürét,hozzáadom a lisztet, zsírt,tejfölt,tojást sót,reszelt sajtot majd a végén a felfuttatót...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű