1 kg liszt
40 - 50 dkg zsír (mangalica, kacsa, liba)
3 dkg élesztő
1 - 1,5 dl tej
3 tojás
1 ek cukor
1,5 ek só
2 - 3 ek tejföl
kesés: tojás
Édesebb változatnál
1 evőkanál só
3 evőkanál cukor
A tejet tegyük egy kis edénybe a cukorral, és langyosítsuk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon a tej tetején.
Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, keverjük el benne a sót. Adjuk hozzá a zsírt, és a két tenyerünk között morzsoljuk addig, amíg el nem oszlik. mehet hozzá a tojás és az élesztős tej, és gyúrjuk össze,
nem kell keleszteni
Szakítani a tésztából, a két tenyere között kisodorni,/ nudli / 2-3 mm vastagra a hossza attól függ mekkora pereceket szeretnénk készíteni. A két végét ellentétes irányba megsodorjuk. Felemeljük összefogjuk a végeit és megcsavarjuk többször. A megcsavart tésztából egy kört alakítunk ki, a két végét összenyomjuk./ mutatóujj körül gyűrűt formázni belőle,/ és sorakoztassuk tepsire..
180 fokon, légkeveréses üzemmódban süssük meg a pereceket. Kb. 12-30 perc kell hozzá.
Összeállítom a tésztát és két órát pihentetem, letakarva. Ujjnyira vagy vékonyabbra nyútom és apró pogácsákat szaggatok belőle. Megkenem tojással és forró sütőben 10-15 perc al...
Elkészítési idő: 2 óraA hozzávalókból a szokásos módon tésztát dagasztottam, kicsit lágyabbra mint a kenyértészta. Duplájára kelesztettem a kelesztőtálba, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. 6...
Elkészítési idő: 1 óra 15 percA langyos cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint, és összemorzsoljuk....
Elkészítési idő:A lisztet tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, abba morzsojuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és meleg tejet öntünk rá, kissé állni hagyjuk, majd a többi hozzávaló...
Elkészítési idő: