300 ml tej
2,50 g élesztő (friss v. 7 por)
3 ek. cukor
600 g búzaliszt
1 mk. só
2 tojássárgája
80 g vaj
A töltelékhez
lekvár, túró
400 g tehéntúró
2 ek. búzadara
20 g vaníliás cukor
60 g kristálycukor
2 db citrom reszelt héja
A kenéshez
100 g olv. vaj
30x25 cm-es tepsi .Felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.
Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad, 15 percig pihentetjük.
Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk.
Lekvárral, vagy túróval töltjük őket.
Rátesszük a tölteléket, 2 oldalt behajtjuk, feltekerjük őket a töltelék irányából.
10 dkg vajat felolvasztunk, tepsibe öntjünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.
Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt 180 fokon,készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Felfuttatom az élesztőt, felolvasztom a margarint, összekeverek mindent a liszttel, és lágy kelt tésztát gyúrok. Fél órát pihenttem, kinyújtom és megszórom kakaóval, vagy a margari...
Elkészítési idő: 1 óraA cukor, illetve só mennyisége attól függ, hogy inkább édes, vagy inkább sós kalácsot szeretnénk, illetve, ha töltjük, édes vagy sós-e a töltelék. Tehát ez egy univerzális tészta,...
Elkészítési idő:Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő:Recept Kovász:1 nagyobb krumplit megpucolok kockákra vágom,öntök rá annyi vizet,hogy ellepje,és lassú tűzön puhára főzöm.Ha puha a krumpli nyomóval a levében össze töröm,és hagy...
Elkészítési idő: