1. nap, este
Tegyük a mérlegre az 5 dl üveget. Öntsünk bele 50 g meleg vizet, 25 g kenyérlisztet, 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet, és keverjük össze alaposan. Sűrű állagú masszát kapunk. A kovászt el lehet indítani csak sima liszttel de a keverékkel a legjobb.
Csavarjuk az üvegre a tetejét, . Kb. 24-25 fokos melegben érzi a legjobban magát.
2. nap, este
Egy spatulával átkeverjük,visszazárjuk.
3. nap, este
Kivenni belőle 50 g-ot,egy tiszta üvegbe, és megetetni összesen 50 g liszttel), 50 g langyos vízzel.
Összekeverjük, nem zárjuk le szorosan csak rátesszük a tetőt . A kovászunk most még enyhén édeskés illatú, nem savanykás, csak a liszt és a víz illata érződik.
Az eredeti üvegben maradt kovászkezdeményt kidobjuk,
4. nap, este
A kovászotok, bubis, összeesett, és savanykás illatú.
Kiveszünk 50 g-ot, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet , összekeverjük. Kb. galuskasűrűségű, lazán lefedjük..
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
Mostantól 3 napon át 12 óránként fogjuk etetni a kovászunkat.
5. nap, reggel
Kiveszünk 50 g-ot a kovászból egy üvegbe, és adunk hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet, összekeverjük. Kb. galuskasűrűségű,
lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
5. nap, este
Kiveszünk 50 g-ot,egy tiszta üvegbe, adunk hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet,. összekeverjük,.lazán lefedjük.
6. nap, reggel.
Kiveszünk belőle 50 g-ot egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet,lazán, lefedjük.
Végül az üveget lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
6. nap, este
Kiveszünk 50 g-ot egy üvegbe, és adunk hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet, alaposan összekeverjük,lazán lefedjük..
A visszamaradt kovászt kidobjuk, vagy ha éppen készülünk kenyeret sütni, egyszerűen összedolgozzuk a hozzávalókkal.
7. nap, reggel
Kiveszünk 50 g-ot egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet, összekeverjük,lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
Este már az egész mennyiséget szaporítani fogjuk.
7. nap, este
A mostani etetésnél, az összes kovászt meg lehet etetni.Nagyobb üveg kell , kb. négyszeres magasságra felemelkedik (kb. 1,5 literes elegendő).
150 g kovászunk van az üvegben, ehhez kell adni 150 g vizet és 150 g lisztet, összedolgozzuk. A kovász inkább legyen keményebb, mint hígabb. A híg kovász nagyon gyorsan éhessé válik.
A bekevert kovászunkat lazán lefedve holnap reggelig ugyanúgy az eddigi szokott helyére tesszük.
8. nap, reggel
Kész a kovász!
Aki máris szeretne vele kenyeret sütni, vegye ki belőle az általa kiválasztott receptben előírt mennyiséget, és már kezdődhet is a dagasztás.
Aki este szeretne sütni, tegyen át belőle 70 g-ot egy másik üvegbe, etesse meg a már jól ismert módon 70 g kézmeleg vízzel és 70 g liszttel, majd lazán lefedve hagyja a konyhapulton. A többit szorosan lezárva tegye a hűtőbe.
Aki biztos abban, hogy ma nem fog kenyeret sütni, zárja le az üveget, és a kovászt tegye a hűtőbe.
A kovász életben tartásáról és felhasználásáról minden tudnivaló ebben az írásban található
8. nap, délután/este
SÜTÉS!
!
A leveles tészta közepére rakjuk a virsliket, amiket megkenünk mustárral, ráhalmozunk sült hagymát, erre a szeletelt sajtot, majd jó pár ecetes uborkával is megkínáljuk. A...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA húst alaposan megmossuk és felkockázzuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegtisztítjuk a kukoricát: a legkülső leveleket és a kukociaselymet eldobjuk, a többit megtartjuk. A félretett levelek felével kibélelünk egy fazekat. Ráfektetjük a csöveket, ha n...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz