40 dkg kenyérliszt
10 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl meleg víz
5 dkg cukor
1,5 dl tej
1,5 teáskanál só
1 db tojás
5 dkg vaj
kenéshez :
1 tojás
10 dkg napraforgómag /stb.
sós máz:
Kis liszt,só,víz keveréke,rácsorgatni a perecre és még 5-6 percig sütni.
A liszteket összekeverjük. A közepébe kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a meglangyosított vizet. 15 perc alatt hagyjuk hogy az élesztőt felfusson. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, a tejet és a sót, majd jól kidagasztjuk a tésztát. 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Mivel a tészta elég lágy, ezért erősen lisztezett munkafelületen gyúrjuk át. 8 részre osztjuk. 80-90 centis vékony hurkákat sodrunk belőle, majd pereccé formáljuk őket. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Újabb 1 órát kelesztjük. Megkenjük a jól felvert tojással. Megszórjuk a napraforgómaggal. Végül 210 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
kép csere IMG-1114.JPG
A vajat a tojássárgájával, a tejföllel és a sóval kikavarjuk. A lisztet a sütőport és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, meggyúrjuk a tésztát. Majd becsomagoljuk fóliába és 2 órára hű...
Elkészítési idő:A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulato...
Elkészítési idő:Elkészítés: A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a sót, és az egészet jól összedolgozzuk. H...
Elkészítési idő:A tojásfehérjéből 1-2 evőnálnyit tegyél félre, az kell majd a lekenéshez. A tojásfehérjéhez add hozzá a sót és a citromlevet, kézi habverővel verd fel, de csak egy kicsit, amíg hab...
Elkészítési idő: