Tészta:
20 dkg vaj margarin (puha)
25 dkg porcukor
1 db egész tojás
1,5 dl tej
8 dkg liszt
+ 70 dkg liszt
2 kk sütőpor
Töltelék:
20 dkg margarin
3 egész tojás
6 dkg cukor
10 dkg darált dió
1-2 ek kakaó
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl rum
1 ek sárgabarack lekvár
tészta kivájt közepe
Díszítés:Vérnarancs aroma v. étel festék
mandula aroma
10 dkg cukor
Tojássárga,cukor,margarin és tej kikeverni . Hozzákeverni sütőpor, 8 dkg liszt összegyúrjuk.Kissé lágy tészta / ha túl lágy kis liszt mehet hozzá/. 1 óra pihenés. Pihentetés után a 70 dkg lisztet hozzáadjuk,és jól összegyúrjuk. ..Kis dió nagyságú golyókat csinálni, golyót kicsit ellapítani, sütés közbe megnő. 180 fokon 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen késsel vagy kávéskanállal félgömbök közepét kivájjuk. Vigyázni kell könnyen törik. Teteje szilárd,szép sárga,puha,alja pirul,akkor jó.Melegen kikaparni a belsejét /kis kanál végével/,hidegen törik.
Töltelék:
20 dkg margarint 3 egész tojást és 6 dkg cukrot vízgőz felett (állandóan keverni kell) krémmé főzzük. Hozzáadjuk a darált diót,kakaót,vaníliás cukrot lekvárt, rumot és a kivájt félgömbök közepét. / kenhető legyen/. Összekeverjük és megtöltjük a félgömböket. Kettőt összeillesztünk.
Barackok színezéséhez piros és sárga festéket kevés langyos vízben feloldunk. Tetszés szerint ecsettel befestjük a barackokat és beleforgatjuk kristálycukorba.
Díszítésnek tehetünk bukszuslevelet , citrom vagy menta levelet.
A kikapart részt összekeverni a többi töltelék anyaggal és annyi tejjel,hogy kenhető legyen.Megtölteni,kettőt összeragasztani. . A..barack egyik felét mandula,másikat narancs aromával kenjük be.Cukorba forgatni.
150-160 fokon 15-20 percig sütni
Örökzöld levéllel díszíthető.
A darált kekszből, a porcukorral(10dkg), a rummal, a kakaóval és a tejjel masszát gyúrunk. A vajat kikeverjük a cukorral(15 dkg), majd hozzádolgozzuk a kókusz nagy részét (picit ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rétes tészta készítés: A lisztet kimérjük,átszitáljuk. Egy teáskanál sót teszünk a langyos vízbe,jól elkeverjük benne. A liszthez apránként adjuk a sós vizet. Kezünkkel elmor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat megolvasztottam,félrehúztam , hozzáadtam a cukrot,kakaót és a felvert tojást folytonosan keverve,nehogy kicsapódjon.Visszatettem a tűzre és alacsony hőfokon folytonos kever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kifliket karikákra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz 4 evőkanál porcukrot teszünk, és addig keverjük, míg kivilágosodik. A fehérjéket is kemény habbá verjük, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű