1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
kb. 5-6 dl langyos tej
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
8-10 dkg olvasztott vaj
szilvalekvár
sütéshez olaj
Először felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk. Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. Tálban duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Kinyújtjuk, a széleinél óvatosan húzogatjuk, mint a rétest, amíg nagyjából ujjnyi vastag tésztát kapunk. A szélére teszünk egy sort a lekvárból. Ezután a tésztát visszahajtjuk, majd késsel levágjuk. Óvatosan sodrunk rajta, majd félbe hajtjuk, és a két szárát összefonjuk. Bő, forró olajban a megkelt fonatokat pirosra sütjük. Porcukorral tálaljuk.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, 1 evőkanál cukorral. A lisztet 2 evőkanál cukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk az élesztő tejet, pici sót, és dagasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAlaposan elkeverni robotgéppel, és olajba mártott evőkanállal beleszaggatom a forró olajba, ami kb 170-180 fokos. Tipp: Két evőkanalat szoktam használni, mert az egyikkel kivesze...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA fotó az internetről van! Nem saját, csupán a fonás miatt tettem fel. Összekeverem a liszttel a porcukrot, a felfuttatott élesztőt és a tejet. Picit hagyok a 2,5 dl.ből, mert...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű