50 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tk só
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
Töltelék:
15 dkg puha vaj
25 dkg reszelt sajt (nálam trappista és füstölt vegyesen)
1 kk só
1/2 kk őrölt bors
1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk pirospaprika
( vagy ki mit szeret)
A lisztben elkeverem a sütőport és a sót, majd a hideg, felkockázott vajjal elmorzsolom.
A tejfölben elkeverem a tojások sárgáját és a vajas liszthez adom. Egy könnyen kezelhető, puha tésztát gyúrok, amit két cipóba osztok. Letakarva hagyom picit pihenni, de csak addig , amíg a puha vajat a sajttal és a fűszerekkel elkeverem.
A tésztát kb 2- 3 mm vastagságú szögletes formára nyújtom. A krém felét egyenletesen elkenem az egész felületén, majd szorosan feltekerem a hosszabbik oldaláról. A rudat megfelezem és mind a kettőt fóliába csomagolva mélyhűtőbe teszem 30-40 percre. A felezés nem szükséges, de így gyorsabban lehűl.
A másik cipóval is így járok el.
Amikor kellően megkeményedett a tészta, éles késsel szalámiszerűen felszeletelem.
Minél vékonyabbra sikerül, annál gyorsabban sül és annál ropogósabb lesz.
Az utolsó fél rúdból nekem 40 db szelet sikeredett.
Tehát kellő hűtés után akár 120 db ropogós keksz is készülhet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a csigákat.
180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, kb 10 perc alatt, szép pirosra sütöm.
A zabpehelyhez hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót, borsot és a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot (füstölt sajttal karakteresebb az íze). Az egészet jól összekeverjük, majd jöhe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrni Kb 3mm vastagra kinyújtani Egész tojással lekenni Reszelt sajttal megszórni Vékony csíkokra vágni Forró sütőben kisütni, hamar kész Nekem 3 nagy tepsi ropi lett.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet átszitálom, a sütőporral és a sóval. Hozzáadom a tojás sárgáját, tejfölt, tejet, olvasztott vajat. ( A vajjal vigyázzunk! Ne legyen forró! A tojás miatt.) Összegyúrom,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű