600 g finomliszt
30 g friss élesztő, vagy 9 g szárított élesztő
10 g só
10 g cukor
230 g margarin/vaj
1 db tojás
1 tojássárga,
230 g tejföl
120 g sajt ,
kenés 1 tojás
szórás 130 g sajt
1. Az alapanyagok kimérése után a lisztet és a margarint vagy a vajat addig kell összemorzsolni, míg a zsiradék teljesen körülveszi a liszt szemcséket. Ezután hozzá kell adni a többi összetevőt és alaposan összedagasztani. Arra figyelni kell, hogy a dagasztásnál a tojásból 1db-ot és még egynek a sárgáját kell csak felhasználni, illetve a sajtból 120g-ot.
2. A bedagasztott tésztát érni, pihenni kell hagyni 30 percig
3. A tésztaérés után a tésztát nyújtófa segítségével tetszőleges vastagságúra nyújtani (én 3-4 cm vastagságúra nyújtottam), a tetejét késsel nem túl mélyen megcsíkozni, majd egy pohár segítségével kiszaggatni, és papírozott sütőlemezre helyezni kellő távolságokra egymástól. A maradék tésztát mindig újra gyúrni és az előzőek szerint eljárni mindaddig, amíg a tészta el nem fogy.
4. Elrakás után a tetejüket 1db felvert tojással átkenni.
5. Kelesztés 35-50 percig a helység hőmérsékletétől függően. Optimális langyos helyen keleszteni.
6. Közvetlen a sütés előtt még egyszer átkenni a tetejét a felvert tojással, és sajttal díszíteni.
7. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell berakni, a hőmérsékletet egyből visszaállítani 210C°-ra és így sütni tovább a pogácsák méretétől függően 13-20 percig. (a képen látható pogácsák 17 percig sültek.
Az élesztőt a tejjel,cukorral felfuttatjuk majd hozzáadjuk az olajat, a lisztet melyhez hozzáadtuk a sót. Az elkészült tésztát 1 órát kelesztjük. Ha megkelt deszkára borítjuk...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA kiterített leveles tésztát vékonyan megkenem ketchuppal, mustárral, majd felvágom középen, illetve kis háromszögekre szaggatom. A háromszögek alapjára helyezem az apró virsli da...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük az expressz élesztővel. Hozzáadjuk a sót, tejfölt, olvasztott vajat és a tojást. Konyhai robotgéppel sima tésztává dagasztjuk. Lisztezett deszkán kb. 2 cm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt felfuttatjuk , langyos tejben. Hozzá liszt, olaj, tej dagasztjuk. 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell. Töltelék:. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű