3 kg almapaprika (használhatunk cseresznye- vagy hegyes erős paprikát is, akár vegyesen, a kicsit érettebb, pirosodó is nagyon jó bele)
1 l víz,
5 teáskanál só,
1 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát,
1 teáskanál borkén,
1 teáskanál szódabikarbóna,
5,5 dl 10 %-os ecet,
30 dkg cukor,
20-30 szem fekete bors,
mustármag ízlés szerint.
alaposan kimossuk és csírátlanítjuk az üvegeket és a tetőket,
a paprikákat több vízben alaposan megmossuk,
figyeljünk, hogy csak ép, egészséges paprikát legyenek köztük,
a paprikák szárát levágjuk,
a hozzávalókból elkészítjük a savanyító felöntő levet,
a léhez az összes hozzávalót hozzáadjuk a hideg vízhez és alaposan összekeverjük a levet, hogy a cukor is elovadjon,
a paprikákat elrendezzük az üvegekben,
majd ráöntjük a levet, hogy ellepje a paprikákat,
celofánnal és az üvegtetőkkel légmentesre lezárjuk,
már mehetnek is a spájzba a többi savanyúság mellé.
A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.
Az őszibarackit mártsuk lobogó forró vízbe. Merőkanállal szedjük ki és tegyük hideg vízbe a gyümölcsöket, majd könnyedén húzzuk le a héjukat. Kimagozás után szeleteljük fel a bar...
Elkészítési idő: 1 óra1. A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő, sós vízben kifőzzük - 3-4 percig forralva -, majd leszűrjük és vizét lecsurgatjuk. 2. Fél kg fejtett zöldborsóhoz fél liter...
Elkészítési idő:Az összes zöldséget aprítón kisebb darabokra daraboltam, hozzá adtam a többi hozzávalót és sűrűsödésig főztem, majd tettem bele késhegynyi nátrium benzoátot. Kifőzött üvegekbe t...
Elkészítési idő: 2 óra +A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megk...
Elkészítési idő: