3 kg almapaprika (használhatunk cseresznye- vagy hegyes erős paprikát is, akár vegyesen, a kicsit érettebb, pirosodó is nagyon jó bele)
1 l víz,
5 teáskanál só,
1 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát,
1 teáskanál borkén,
1 teáskanál szódabikarbóna,
5,5 dl 10 %-os ecet,
30 dkg cukor,
20-30 szem fekete bors,
mustármag ízlés szerint.
alaposan kimossuk és csírátlanítjuk az üvegeket és a tetőket,
a paprikákat több vízben alaposan megmossuk,
figyeljünk, hogy csak ép, egészséges paprikát legyenek köztük,
a paprikák szárát levágjuk,
a hozzávalókból elkészítjük a savanyító felöntő levet,
a léhez az összes hozzávalót hozzáadjuk a hideg vízhez és alaposan összekeverjük a levet, hogy a cukor is elovadjon,
a paprikákat elrendezzük az üvegekben,
majd ráöntjük a levet, hogy ellepje a paprikákat,
celofánnal és az üvegtetőkkel légmentesre lezárjuk,
már mehetnek is a spájzba a többi savanyúság mellé.
A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.
Lassúpréssel: Az epret mosás és csumázás után átengedjük a gépen és a levet illetve a pürét külön lábasba tesszük. Majd lepréseljük a ribizlit is és a levét hozzáöntjük az eperéh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát héjastól több vízben megmostam, leszárítottam és meghámoztam. Kb. fél centi vastagra felkarikáztam, a nagyobbakat hosszában kettőbe, négybe is elvágtam, hogy jól kitöltsék...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tököt megtisztítjuk, megmossuk és le gyaluljuk.Ekkor le mérjük, és minden kg tökhöz adunk 1 ek.sót, 1/2 tk.Na-benzoátot,1/2 mk.citromsavat. Jól össze keverjük, és egy napig állni...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük 1 napig állni hagyjuk és üvegekbe tesszük, lazán! (Nyanyus receptje)
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz