Tészta összetétele:
BL55 Finomliszt: 550 g
Só: 12 g
Cukor: 5 g
Tojássárga:
Darált sertésháj: 20 g
Tejföl: 60 g
Reszelt sajt: 100 g
Ecet (20%): 2 tk.
Szódavíz/Szénsavas ásványvíz (esetleg csapvíz): 250 ml
Háj előkészítése a tészta rétegzéséhez:
Darált sertésháj: 330 g
BL55 Finomliszt: 75 g
1. A tészta összetevőinek egyöntetű, jól kidolgozott tésztává dagasztása
2. A réteg képző háj összedolgozása a hozzá járó finomliszttel, majd lapos téglalap alakúvá formálása
3. Tészta érés: 30 perc
4. Tészta nyújtása, a háj belecsomagolása, hosszanti nyújtása és dupla hajtás elvégzése
5. Pihentetés: 10 perc
6. Nyújtás, szimpla hajtás
7. Pihentetés: 10 perc
8. Nyújtás, ismételt dupla hajtás
9. Pihentetés: 15 perc
10. A tészta készre nyújtása 4mm vastagságúra, majd egyenlő kocka, vagy téglalap alakok kivágása lehetőség szerint felforrósított késsel, de ennek a lehetőségnek hiányában simán késsel, vagy pizzavágóval. A kockák lekenése 1db felvert tojással (sütés után sötétebb, fényesebb felső felületet biztosít) vagy vízzel (világosabb, matt fényű felső felületet biztosít), majd megszórásuk reszelt sajttal, köményes sóval, magvakkal, vagy ízlés szerint választva. A süteményeket a sütőlemezen kellő távolságra egymástól kell elhelyezni.
11. Sütés: 220 C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 15-20 percig sütni. A sütési idő másfajta méret, vagy másfajta kialakítás esetén lehet ettől eltérő.
Hájas leveles tészta - Sós sütemények - Gábor a Házi Pék
A szokásos módon morzsold el az alapanyagokat, gyúrd össze jól, majd 30 percet pihentesd. Ez után már jöhet is a nyújtás és szaggatás, tojáskenés, sajtszórás, sütés!
Elkészítési idő: 1 óraA lisztet összekevertema sütőporral, hozzáadtam a sót, cukrot és a reszelt sajtot. Ráreszeltem a hideg vajat is és apránkét hozzáöntöttem a hideg vizet. Összegyúrtam és 1 órára hűt...
Elkészítési idő:A tejet és a cukrot meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, megvárom míg habosra felfut. Addig egy nagy tálba kimérem a lisztet, a többi hozzávalót is belerakom. Sót, zsiradéko...
Elkészítési idő: 2 óraA lisztet összegyúrjuk a margarinnal, sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz. Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, megkenjük a sózott felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal....
Elkészítési idő: