Tészta összetétele:
BL55 Finomliszt: 550 g
Só: 12 g
Cukor: 5 g
Tojássárga:
Darált sertésháj: 20 g
Tejföl: 60 g
Reszelt sajt: 100 g
Ecet (20%): 2 tk.
Szódavíz/Szénsavas ásványvíz (esetleg csapvíz): 250 ml
Háj előkészítése a tészta rétegzéséhez:
Darált sertésháj: 330 g
BL55 Finomliszt: 75 g
1. A tészta összetevőinek egyöntetű, jól kidolgozott tésztává dagasztása
2. A réteg képző háj összedolgozása a hozzá járó finomliszttel, majd lapos téglalap alakúvá formálása
3. Tészta érés: 30 perc
4. Tészta nyújtása, a háj belecsomagolása, hosszanti nyújtása és dupla hajtás elvégzése
5. Pihentetés: 10 perc
6. Nyújtás, szimpla hajtás
7. Pihentetés: 10 perc
8. Nyújtás, ismételt dupla hajtás
9. Pihentetés: 15 perc
10. A tészta készre nyújtása 4mm vastagságúra, majd egyenlő kocka, vagy téglalap alakok kivágása lehetőség szerint felforrósított késsel, de ennek a lehetőségnek hiányában simán késsel, vagy pizzavágóval. A kockák lekenése 1db felvert tojással (sütés után sötétebb, fényesebb felső felületet biztosít) vagy vízzel (világosabb, matt fényű felső felületet biztosít), majd megszórásuk reszelt sajttal, köményes sóval, magvakkal, vagy ízlés szerint választva. A süteményeket a sütőlemezen kellő távolságra egymástól kell elhelyezni.
11. Sütés: 220 C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 15-20 percig sütni. A sütési idő másfajta méret, vagy másfajta kialakítás esetén lehet ettől eltérő.
Hájas leveles tészta - Sós sütemények - Gábor a Házi Pék
Keverjük jól össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a margarint és a joghurtot. Ezt gyúrjuk jó simára. Pihentessük 20 percig. Belisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát, ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük, és kivajazott muffin-sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. (Ha ennél tovább sütjük, kemény lesz.) Ha kész, kettévágjuk, megvajazzuk, vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral langyos tejjel felfuttatom.Egy nagyobb tálba rakom a burgonya pürét,hozzáadom a lisztet, zsírt,tejfölt,tojást sót,reszelt sajtot majd a végén a felfuttatót...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrni a lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel. Kinyújtani, megkenni sózott felvert tojással,reszel sajttal. Kiszaggatjuk formákra, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű