menu

Családireceptkönyv.hu

0. Tízperces, rögtön puha linzer (bögrésen is)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


20 dkg puha vaj (itt most fontos, hogy ne margarint használjunk)
3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
háromnegyed bögre porcukor (16 dkg)
1 csipet só
2 tojás sárgája

+ kevés porcukor a szóráshoz
+ lekvár vagy dzsem a töltéshez

Elkészítés:


A hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk.
Ezután a cukrot is beledolgozzuk végül a tojások sárgájával együtt összegyúrjuk a tésztát. Picit erőteljesebben, gyorsabban, mert fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. És igen, ennyi liszt kell, nem sok, csak türelem, a vaj folyamatosan puhul a kezünk alatt a tésztánk pedig összeáll, és olyan lesz, amilyennek lennie kell, rugalmas kis gombóc.
A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan.
3-4 mm vastagság a tökéletes, szaggatni. Érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és ott kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el. A korongok tepsibe helyezésében jó segítség egy lapos kenőkés, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
170 fokra (alul-felül sütés program) előmelegített sütőben 10 perc alatt kész. Fehérnek kell maradniuk, nem kaphat az aljuk sem színt. Mikor kivesszük még nyersnek tűnik, azután öt perc múlva gyönyörűen megszilárdul. Addig nem szabad őket bántani, mert atomjaikra esnek.
Mikor a korongok kihűltek, akkor a lyukas felüket szórjuk meg alaposan porcukorral, a teli korongok alját kenjük meg kb. egy-egy teáskanál lekvárral, és ragasszuk össze őket.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: PIRO
Gesztenyés álomtorta
Gesztenyés álomtorta

Habverővel külön-külön fölverjük a tojásfehérjét és a -sárgáját, majd a sárgájába óvatosan beleforgatjuk a fehérjét. Hozzáadjuk a darált mandulát, a gesztenyét meg a szódabikarbóná...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós, mákos beigli
Diós, mákos beigli

1/2 dl langyos tejben elkeverünk csipet sót, cukrot, egy kávéskanál lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A margarint a liszttel összemorzsoljuk, beletesszük a kismar...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Alexandra
Hókifli
Hókifli

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozááadjuk a tejfölt és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk a tésztát és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap 2...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Sport szelet sütés nélkül
Sport szelet sütés nélkül

A darált kekszet elkeverjük a porcukorral, a kakaóporral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a felolvasztott, kihűtött margarint és a rum aromát. Gyúrható, formázható masszát gyúrun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk