20 dkg puha vaj (itt most fontos, hogy ne margarint használjunk)
3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
háromnegyed bögre porcukor (16 dkg)
1 csipet só
2 tojás sárgája
+ kevés porcukor a szóráshoz
+ lekvár vagy dzsem a töltéshez
A hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk.
Ezután a cukrot is beledolgozzuk végül a tojások sárgájával együtt összegyúrjuk a tésztát. Picit erőteljesebben, gyorsabban, mert fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. És igen, ennyi liszt kell, nem sok, csak türelem, a vaj folyamatosan puhul a kezünk alatt a tésztánk pedig összeáll, és olyan lesz, amilyennek lennie kell, rugalmas kis gombóc.
A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan.
3-4 mm vastagság a tökéletes, szaggatni. Érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és ott kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el. A korongok tepsibe helyezésében jó segítség egy lapos kenőkés, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
170 fokra (alul-felül sütés program) előmelegített sütőben 10 perc alatt kész. Fehérnek kell maradniuk, nem kaphat az aljuk sem színt. Mikor kivesszük még nyersnek tűnik, azután öt perc múlva gyönyörűen megszilárdul. Addig nem szabad őket bántani, mert atomjaikra esnek.
Mikor a korongok kihűltek, akkor a lyukas felüket szórjuk meg alaposan porcukorral, a teli korongok alját kenjük meg kb. egy-egy teáskanál lekvárral, és ragasszuk össze őket.
Mivel linzer tésztát készítek, jó ha minden hozzávaló hideg. Mindent egy nagy tálba teszek, határozott mozdulatokkal villám gyorsan összedolgozom, frissentartó fóliába csomagolo...
Elkészítési idő:160-165 fokon
Elkészítési idő:A hozzávalókból könnyen dolgozható tésztát készítünk,ha szükséges még tejfölt adunk hozzá.Négybe vágva hűtőben pár órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a töltelékeket,ha meghül a...
Elkészítési idő: hosszú