Családireceptkönyv.hu

580. Tízperces, rögtön puha linzer (bögrésen is)


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


20 dkg puha vaj (itt most fontos, hogy ne margarint használjunk)
3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
háromnegyed bögre porcukor (16 dkg)
1 csipet só
2 tojás sárgája

+ kevés porcukor a szóráshoz
+ lekvár vagy dzsem a töltéshez

Elkészítés:


A hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk.
Ezután a cukrot is beledolgozzuk végül a tojások sárgájával együtt összegyúrjuk a tésztát. Picit erőteljesebben, gyorsabban, mert fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. És igen, ennyi liszt kell, nem sok, csak türelem, a vaj folyamatosan puhul a kezünk alatt a tésztánk pedig összeáll, és olyan lesz, amilyennek lennie kell, rugalmas kis gombóc.
A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan.
3-4 mm vastagság a tökéletes, szaggatni. Érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és ott kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el. A korongok tepsibe helyezésében jó segítség egy lapos kenőkés, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
170 fokra (alul-felül sütés program) előmelegített sütőben 10 perc alatt kész. Fehérnek kell maradniuk, nem kaphat az aljuk sem színt. Mikor kivesszük még nyersnek tűnik, azután öt perc múlva gyönyörűen megszilárdul. Addig nem szabad őket bántani, mert atomjaikra esnek.
Mikor a korongok kihűltek, akkor a lyukas felüket szórjuk meg alaposan porcukorral, a teli korongok alját kenjük meg kb. egy-egy teáskanál lekvárral, és ragasszuk össze őket.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Francia sajtos
Francia sajtos

A hozzávalókat összegyúrni és hűtőben pihentetni kb fél órát. 4-5 bucit készíteni és egyenként kinyújtani, amilyen vékonyra csak lehet. Meg kell kenni tojással, rászórni reszelt s...

Elkészítési idő: 30 perc + sütés
Nehézség: Könnyű
share
Almás krémes
Almás krémes

Az almat le reszelem es keves vizzel teszem foni. Amikor szinte puha,akkor hozza adom a keves vizzel feloldott pudingot es meg fozom 1-2 percet. Ha nagyon suru,akkor potolom vizz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Gyors almás-diós sütemény
Gyors almás-diós sütemény

Az almákat hámozzuk meg, majd reszeljük le. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a diót és a reszelt almát. Jól összek...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk