Én egy nagyobb méretű (25 x 25 x 8 cm) szögletes kapcsos tortaformába készítettem, az ehhez szükséges adagokat közlöm. De lehet tepsibe, hőálló üvegtálba, stb…készíteni.
25 dkg mákot ledaráltam és 4 evőkanál porcukorral vegyítettem majd 1 citrom reszelt héjával ízesítettem.
Az idén készített karamellizált barack lekváromat használtam, ami 40 dkg volt.
0,5 kg széles metéltet sós, olajos vízben kifőztem és alaposan lecsöpögtettem. 3 csomag vanilliás cukorral összekevertem.
Miután minden hozzávalót előkészítettem, rétegeztem a tortaformába. Először kikentem a formát vajjal és vékonyan megszórtam zsemlemorzsával. Alulra egy sor tésztát tettem amit bevontam a lekvár egy harmadával.
Utána a máknak a felét rászórtam.
Újabb tészta sor következett, erre a lekvár második harmada és a megmaradt mák. A rétegezést tésztával fejeztem be.
Előmelegített sütőbe sütöttem 180 fokon 30 percet.
Közben elkészítettem a boszorkányhabot:
5 db tojást szétválasztottam, de csak a fehérjére lesz szükség. Egy csipet sóval félkeményre vertem a tojás fehérjéket, majd a maradék egyharmad lekvárt belekevertem és azzal kemény habot készítettem.
30 perc után a sütőből kivéve a tésztát, kanállal tetejére halmoztam a habot.
Visszatettem a sütőbe és a hab színesedéséig sütöttem tovább.
elteszük főni a vizet a tésztának. Ezután megpucoljuk a vöröshagymát, és apróra kockázzuk. A felaprózott hagymát olajon üvegesre pároljuk. Mielőtt megüvegesedne teljesen, hozzáa...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézA száraz hozzávalókat elkeverjük, és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és alaposan kikeverjük. A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral fede...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a fele tejjel, porcukorral felfuttatom (hagyom egy 15 percig), majd a többi anyag hozzáadásával inkább lágy tésztát dagasztok. Fontos, hogy az anyagok azonos hőmérsékle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütőt 175 fokra előmelegítem. A száraz alapanyagokat egy nagy tálban összekeverem. Egy másik tálban felverem a tojásfehérjéket közepesen kemény habbá, majd hozzákeverem a forró...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű