Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Finom, omlós bögrés vajas pogácsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 bögre liszt / a bögre 2,5 dl-es/
1 csapott evőkanál só
150 g tejföl
5 dkg friss élesztő
csipet cukor
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
3 evőkanál tej, ha szükséges

a lekenéshez:
kisebb tojás

Elkészítés:


A tejfölt egy kis tálkába mérjük, majd pici megmelegítjük. Ne legyen forró, épp csak langyos. Belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük csipet cukorral, majd jól elkeverjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és belemorzsoljuk a vajat.

Hozzáadjuk a három tojás sárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összedolgozzuk. (Nekem a tészta elég kemény volt, ezért adtam hozzá 3 evőkanál tejet, így már egész könnyen lehetett dagasztani.)

A tésztát lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.

Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vékonyra elnyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk, majd egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Az előkészített tepsikbe rakjuk. Addig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a sütő bemelegszik. Lekenjük a felvert tojással.

180 fokra előmelegített (hőlégkeverés) sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtos stangli
Sajtos stangli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Limara új kenyere
Limara új kenyere

A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Almás-húsos hasé cheddarral (leveles tésztából)
Almás-húsos hasé cheddarral (leveles tésztából)

A darált húshoz hozzákeverjük az apró kockára vágott almát, a reszelt cheddar sajt felét, a zsályát, a mustárt, és sózzuk-borsozzuk. A leveles tésztát hosszában kettévágjuk, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors sajtos-túrós rudak
Gyors sajtos-túrós rudak

1. A lisztben elkeverjük a sót, majd a túrót. Hozzáadjuk a vajat is és tésztává gyúrjuk. (Jó puha tészta legyen, de ne legyen ragacsos. Attól függően mennyire zsíros túrót haszná...

Elkészítési idő: 3/4 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk