4 bögre liszt / a bögre 2,5 dl-es/
1 csapott evőkanál só
150 g tejföl
5 dkg friss élesztő
csipet cukor
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
3 evőkanál tej, ha szükséges
a lekenéshez:
kisebb tojás
A tejfölt egy kis tálkába mérjük, majd pici megmelegítjük. Ne legyen forró, épp csak langyos. Belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük csipet cukorral, majd jól elkeverjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és belemorzsoljuk a vajat.
Hozzáadjuk a három tojás sárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összedolgozzuk. (Nekem a tészta elég kemény volt, ezért adtam hozzá 3 evőkanál tejet, így már egész könnyen lehetett dagasztani.)
A tésztát lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vékonyra elnyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk, majd egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Az előkészített tepsikbe rakjuk. Addig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a sütő bemelegszik. Lekenjük a felvert tojással.
180 fokra előmelegített (hőlégkeverés) sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az összes száraz hozzávalót összekevertem. - Hozzáöntöttem a vizet és az olajat. (A vizet érdemes a vége felé lassabban adagolni, hátha kevesebb is elég, illetve lehet, még kel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.A lisztet összemorzsolom a Ramával. 2.A langyos tejet összekeverem a élesztővel, egy csipetnyi cukorral és felfuttatom. 3.Majd a tojássárgájával, a tejföllel és a sóval együtt...
Elkészítési idő: 90-120m Nehézség: KözepesA tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk pogácsatészta állagúvá, a fokhagymát összezúzzuk. Ízlés szerint mehetnek bele a különböző fűszerek, tapasztalatom szerint elveszik a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket elkevertem a sóval és a fűszerekkel, majd beletettem a zsírt és jól eldolgoztam. Hozzátettem a tojást is, majd a pici cukros tejben felfuttatott élesztő következett. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű