- 40 dkg finomliszt,
- negyed csomag sütőpor (4-5 g),
- 18 dkg szobahőmérsékletű vaj,
- 3 dl natúr joghurt,
- 2 csapott kávéskanál só (vagy ízlés szerint),
- + a tetejére 1 felvert tojás,
- reszelt trappista sajt vagy szezámmag, köménymag stb.
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a joghurtot és összegyúrjuk a tésztát. Kellemes tapintású, puha, könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk - liszttel vagy pici vízzel korrigáljunk az állagán, ha esetleg nem találjuk megfelelőnek.
Kinyújtjuk 5 mm vastag téglalap alakúra, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint meghintjük reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, köménymaggal. Majd 7-8 mm széles, 20 cm hosszú ropikat vágunk a tésztából egy éles kés vagy pizzavágó segítségével.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Meg ne égessük, csak szép aranybarnára süssük!
mint fenn
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűaz élesztőt kevés tejben pici cukorral felfuttatjuk összekeverjük a hozzávalókat -1 órára hideg helyen pihentetjük ( nem hűtőban ) kinyujtjuk tetszés szerint formázzuk...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: Könnyű1. A lisztet összekeverjük a túróval, tojással, sóval, vajjal, és hűtőben pihentetjük 2-3 órán át, letakarva. 2. Amikor eltelt az idő kivesszük, lisztezett deszkára borítjuk, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézelkészítés A lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, egy marék reszelt sajtot. Jól összedolgozzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű