menu

Családireceptkönyv.hu

Csokis fatörzs


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához: 40x30 cm-es tepsihez
- 4 tojás
- 4 púpos evőkanál sima liszt
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor (6 g )
- 4 enyhén púpos kristálycukor

A krémhez:
- 13 dkg Boci étcsokoládé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg puha vaj
- 0,5 dl habtejszín
- 10-15 dkg porcukor (ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
- 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:



Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért inkább végezzünk tűpróbát)
2. A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát. A sütőpapíros rész felül legyen - lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni. (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele)
3. A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban. Majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.
4. A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük, és egy kb. 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág). Majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával - a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel. Feltekerjük újra mindkét darabot, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne, és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.
5. Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy igazi klasszikus recept, vagy legalább is maga a fatörzs sütemény valóban nagy klasszikus. Régóta tervezem elkészíteni, és mivel decemberben nálunk egymás után jönnek-mennek a névnapok, születésnapok és egyéb ünnepek, így most alkalmam is volt rá. Imádom ezt a piskótát, a csokoládé krémet pedig tényleg ajánlom figyelmetekbe, mert egyszerűen isteni! Aki még nem sütötte eddig meg, de barátkozik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra felkerüljön, bátran vágjon bele, mert igazán egyszerű elkészíteni.

Csokis fatörzs

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Epres túrótorta
Epres túrótorta

A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást a többi folyadékkal enyhén felverjük. Hozzáadjuk a száraz anyagok keverékét, majd sütőpapírral bélelt 22 centis kapcsos to...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cseh fánk – tarkedli
Cseh fánk – tarkedli

Egy nagyobb tálba cukrot, élesztőt teszünk, hozzáöntjük a meleg, de nem forró tejet, a lisztet, a tojást, a vaníliás cukrot, a mandulareszeléket, alaposan összegyúrjuk, majd konyha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házias csokoládészelet
Házias csokoládészelet

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a többi hozzávalót is beledolgozzuk, mikor krémes állagúvá válik, a habot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Babi
francia mákos krémes
francia mákos krémes

A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni. A mákos piskótához a tojás sárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal...

Elkészítési idő: 90
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk