Hozzávalók a tésztához: (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
A töltelékhez:
- 45 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg mazsola
- 25 dkg gesztenyemassza
- 20 dkg vaj
- kb. 2 dl tej (lehet, hogy picivel többet is bele lehet tenni, hogy ne legyen nagyon tömör a töltelék)
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 üveg rumaroma (40 ml)
A tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
- 2-3 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztom, a tojásfehérjét felverem keményre. A sárgáját a cukorral szintén habosra keverem. A sütőport elkeverem a pudingporral. A sárgájához óvatosan hozzákeverem a fehér habot, majd a sütőporos pudingport.
Vajazott, lisztezett tepsibe egyengetem és előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm (tűpróba!!).
2. A töltelékhez a darált kekszet összedolgozom a kiolvasztott gesztenyemasszával és a mazsolával. A vajból, tejből, porcukorból és kakaóporból szirupot készítek, melyet hozzáadok a kekszes gesztenyemasszához, és rumaromával ízesítem. (ha a massza túl tömör vagy száraz, akkor pici langyos tejet keverek még hozzá, hogy megfelelő állagú legyen)
3. A megsült és kihűlt tésztát 3 egyenlő részre vágom. Az egyikre ék alakban ráhalmozom a tölteléket, a másik két lapot pedig háromszögben háztetőként ráborítom.
4. A tetejét gőz fölött megolvasztott, olajjal elkevert csokoládémázzal bekenem, majd megszórom kókuszreszelékkel.
Fogyasztásig hűtőben tárolom. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva kínálom.
(Ez a süti picit tömör, tehát ne azt a lágyságot várjuk tőle, mint egy krémes süteménytől - belül hasonlít a kekszrúdhoz, de egy kis pluszt ad neki a piskóta + rajta a csokoládé. Nagyon finom sütemény.)
1. A lisztből, tojássárgájából, cukorból, margarinból, sütőporból és a citrom lereszelt héjából, levéből, nagyon kevés tej hozzáadásával tésztát gyúrunk. 2. Két cipót készítünk...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vajat és cukrot habosra, fehérre keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. A száraz hozzávalókat külön összekeverjük. Alacsony fokon keverem a vajhoz a száraz részt, majd a t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet, a cukrot a sütőporral összedolgozzuk, majd darabkákban hozzáadjuk a vajat, és az előzőleg megtisztított, beáztatott mazsolát, és csipetnyi sót is, s lassan annyi tejet,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,apránként adjuk hozzá a tejfölt. Rugalmas,könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. 4 cipóra osztjuk. 25ú39 cm-es méretűre n...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű