Családireceptkönyv.hu

mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 10 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:


A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojás sárgáját adsz hozzá, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szoba hőmérsékletű margarint is a tésztába és dolgozd össze, ekkor még nem áll össze a tészta. Öntsd hozzá az üvegben, forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj. Margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával és legalább 3-5 órán keresztül, legjobb, ha egy egész éjszakán át, hagyd állni.

Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékeny lesz. A tésztát szedd több részre és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 mm vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között a tepsin, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, közepes lángon süsd és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg. Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki. Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki egy tálcára.

Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható mázat kapsz. Ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva, csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts.

mézeskalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Olcsó kifli ( Ecetes Kifli )
Olcsó kifli ( Ecetes Kifli )

A vízbe beletesszük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a 25 dkg vajat, sót és az ecetes vízzel tésztát készítünk. -Kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük az evőkanálnyi puha vajja...

Elkészítési idő: 2 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Linzer ♥ Mandulás-lekváros linzer
Linzer ♥ Mandulás-lekváros linzer

A margarint a porcukorral, sóval és a vaníliás cukorral krémesre keverjük a robotgép habverőjével. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd hozzáadjuk a mandulával elvegyítet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés-babapiskótás szelet
Gesztenyés-babapiskótás szelet

gesztenyés masszát (alap ) egyenletesen a tepsi aljára nyomogatjuk. krém egyik felét rákenjük rumos tejbe forgatott babapiskóta a következő rész (vigyázzunk, nehogy túlságo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
CSUPA-CSOKI KENYÉR
CSUPA-CSOKI KENYÉR

A langyos tej et összekeverjük az élesztővel, teszünk bele 1 evőkanál cukrot és felfuttatjuk. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét a vaj jal. Az élesztőt összekeverjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk