Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
a pudingos részhez:
2 csomag vaníliaízű pudingpor
6 csapott evőkanál kristálycukor
8 dl tej
a tésztához:
6 tojás
18 dkg kristálycukor
1 dl víz
1/2 dl étolaj
15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
csipet só
pár csepp citromlé
2 evőkanál keserű kakaópor
a tetejére:
90 dkg (2 nagy pohár) tejföl
5 evőkanál porcukor
fahéj (nálam keserű kakaópor)
Először a pudingot készítettem el: a pudingporokat egy nagy lábasban elkevertem a cukorral és kevés tejjel, amikor szép csomómentes lett, hozzáadtam a többi tejet, és kis lángon, gyakran megkeverve (a szokott módon) pudingot főztem belőle.
Hűlni hagytam, közben időnként meg-megkevertem.
A tésztához szétválasztottam a tojásokat, a sárgákat habosra-krémesre kevertem a cukorral.
Hozzáadtam a vizet és az olajat is.
A finomlisztet elkevertem a sütőporral, átszitáltam, hozzáadtam a sót és a réteslisztet, majd az egészet a tojásos masszába kevertem/forgattam.
A fehérjékből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadva néhány cseppnyi citromlevet is.
A habot nagyon óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a tésztába.
A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam.
Másik felében elkevertem az átszitált kakaóport, majd ráöntöttem a világos masszára és villa segítségével márványosra mintáztam.
Az időközben langyosra hűlt pudingot teáskanállal adagolva a márványos tészta tetejére rakosgattam.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütöttem, majd a hőfokot visszavettem 180 fokra, és fél óra alatt a tésztát készre sütöttem.
Amíg sült a tészta, a tejfölhöz hozzáadtam a porcukrot és habverővel simára kevertem.
A sütőből kivett, készre sült, forró tésztára azon nyomban ráöntöttem a cukros tejfölt, elsimítva a tetejét.
Hagytam teljesen kihűlni, majd 3-4 órára hűtőbe tettem.
Kockákra vágva, tetejét kakaóporral megszórva kínáltam.
A kapcsos sütőforma (kb. 26 cm átmérőjű) alját sütőpapírral kibéleljük. A mézes kekszet nejlon tasakba tesszük, végét jól lezárjuk, majd a kekszet egy nyújtófa segítségével apróra...
Elkészítési idő: 15-30 perc Nehézség: KönnyűA csokoládét kockákra törjük, a cukorral és a margarinnal együtt gőz fölött felolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a tejszínt, majd az egész tojást is. A lisztetel...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Nehéz1.) A mézes zserbó tésztájához a vajat összekeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. Ezután hozzákeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a tejfölt, végül a mézet (a méze...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz alaphoz a gesztenyemasszát, a darált kekszet, a vajat, a tejet és a rumot összegyúrjuk, majd egy 25 x 32 centis formába nyomkodjuk. A tejből, és a vaníliás pudingporból sűrű...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű