Hozzávalók: 20 darab nagy vagy 40 darab kis roló formához
- 1 csomag leveles tészta (500 g)
A töltelékhez:
- 4 tojássárgája
- 3 dkg liszt
- só ízlés szerint
- őrölt szerecsendió (elhagyható, de finom pikáns ízt ad a krémnek - viszont óvatosan vele, mert elég intenzív íze van)
- 2 dl tej
- 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj (vagy margarin)
- 20 dkg reszelt trappista sajt
+ a tetejére felvert tojás
+ 5 dkg reszelt trappista sajt a rolók végeire
Elkészítés:
1. A krémhez a lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, fűszerezzük a sóval, szerecsendióval, majd hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot is és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük a krémet. (Gyorsan hűteni úgy lehet, hogy a tálat hideg vízbe állítjuk és folyamatosan kevergetjük a krémet - pillanatok alatt kihűl.)
2. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat és kihabosítjuk a krémet.
3. A kiolvadt leveles tésztát kinyújtjuk vékonyra és 2 cm széles csíkokra vágjuk, melyet rácsavarunk srégen a roló formára. (ha szeretnénk, hogy nagyon könnyen lecsússzon a tészta sütés után a formáról, érdemes picit bekenni a formát vajjal.
4. A tésztát sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a felvert tojással és előmelegített, 200 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. A megsült tésztát levesszük a formáról és hűlni hagyjuk.
5. A krémet beletesszük egy habzsákba (vagy egy zacskóba, melynek sarkát kivágjuk) és belenyomjuk elosztva minden rolóba. (nem kell túl sok krém egy-egy rolóba, de ügyeljünk arra, hogy egyenletesen helyezkedjen el a krém benne)
6. Majd a rolók végeit belemártjuk a reszelt sajtba.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy előmelegedjen. A tésztát kettévágva 2 akkora vékony lapot nyújtottam (vagy vágtam), hogy mindkettőn kb. 7-8 bacon elférjen (a szalonna két vég...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk, és 4 f...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet vagy cukrot és beleszórjuk az élesztőt. Amikor felfutott akkor a többi hozzávalóval bedagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes