Családireceptkönyv.hu

Tepertőkrémes rudacskák


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
35 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 tk cukor
2 kk só
5 dkg margarin
1 tojás sárgája
Tepertőkrémhez:
15 dkg darált tepertő
1 kk só
0,5 kk őrölt bors
1 ek margarin
Lekenéshez:
1 egész tojás felverve
1 ek tej

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk, betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a margarinnal krémesre kavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a tepertőkrémet. A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk. A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó harmadot felfelé, rá terítjük.
A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük. Újra elnyújtjuk 5 mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk. Megint pihentetjük 20 percet.

Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire. Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra nyújtjuk. Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk, majd kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra szeleteljük.

Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk, egymástól nem túl távol.

A sütőt előmelegítjük.

A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.

Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket

180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Nekem ebből az adag tésztából 30 rudacska készült.

Trükkök, tippek, praktikák:


Volt kevéske tepertő itthon, de pogácsának kevésnek bizonyult. Készítettem belőle rudacskákat. Nagyon szófogadó finomságok lettek, egy sem dőlt el a sütés alatt :-)

Tepertőkrémes rudacskák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa
Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa

A krumplit megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Ezután felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük. Egy tálba b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sándorné
Sajtos érme
Sajtos érme

A lisztben elkeverjük a sót, sütőport, majd a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet és összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós pogácsa
Túrós pogácsa

Az alapanyagokat jól összedolgozzuk. Kb. egy órán át pihentetjük (előző nap is elkészíthetjük, hűtőszekrényben állni hagyjuk). Egyforma nagyságúakra szaggatjuk, majd előmelegített...

Elkészítési idő: 2 főre
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eszter
Sajtos rúd
Avatar Ati Kedvelnék
Sajtos rúd

Az alapanyagokat jól összedolgozzuk, egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk, tojássárgájával megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk