1 kg krumpli
kb. 12 ek liszt
20 dkg zsír, vagy olaj
3 fej hagyma
tálaláshoz tejföl
A krumplit annyi sós vízben teszem fel főni, amennyi éppen csak ellepi. Közben a hagymát apróra vágom és olajban megpirítom.
Ha a krumpli megfőtt nem szűröm le, hanem összetöröm a főzővízben. Hozzá kevertem a lisztet. Először kevesebbet, majd annyit, amennyit felvesz, hogy sűrű krumplipüré állagú legyen. Pár percig kevergetve főzöm.
Olyan sűrű lesz, hogy a fakanál megáll benne. Ha túl sok a víz, akkor a dödöllének lisztesebb íze van, ha alig lepi el, akkor inkább krumplipürésebb.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozok a hagymás olajjal, majd olajos kanállal nagy galuskákat szaggatok a krumplis masszából.
Végül elosztom a tetején a hagymát és sütőben átsütjük.
Szaftos hús mellé tálaljuk.
Önállóan is laktató étel.
Tejföllel is kínálhatjuk.
Pirospaprikával is megszórhatjuk.
A tepsit kibéleltem vékonyra vágott szalonnaszeletekkel, ráfektettem a sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesített karajszeleteket, majd a karikára vágott hagymát, paprikát, paradics...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon kevergetve megpirítjuk a csíkokra vágott bacont, majd hozzáadjuk a vékony csikókra vágott csirkehúst, a felszeletelt fokhagymát, sózzuk-borsozzuk és kevergetve pirítsuk m...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A liszttel olajon rántás készítünk, majd a paradicsompürét vízzel elkeverve ráöntjük, sózzuk, cukrozzuk, belekerül a babérlevél és a zeller, felforraljuk. A húst a r...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsemlék elkészítésének menete: Elsősorban a szárított élesztőt a meleg tejbe szórjuk, hozzáadunk 10 g cukrot, megkeverjük és hagyjuk kb. 5 percig erjedni. Ezalatt összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz