menu

Családireceptkönyv.hu

Mákos gőzgombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
5 dkg olvasztott margarin
2 db tojás
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
2 dl tej
kevés cukor só

A tetejére:
15 dkg olvasztott margarin
20 dkg porcukor
20 dkg darált mák

Elkészítés:


Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Megkelesztjük, és miután megkelt, lisztezett deszkán bögrével kiszaggatjuk a tésztát.

Vizet teszünk fel forrni. A fazék tetejére egy zsineggel konyharuhát kötözünk, mikor forr a víz, a konyharuhára rakjuk a gombócokat, és egy lábassal lefedjük. (15 percig hagyjuk a gőzben a gombócokat)

Olvasztott margarint teszünk az elkészült tésztára, és cukrozott mákot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Vagy 50 dkg liszt
5 dkg olvasztott Rama
2 tojás
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
2 dl tej
pici cukor
pici só
Tetejére
15 dkg olvasztott Rama
20 dkg porcukor
20 dkg mák
20 dkg dió
A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Fánkszerű, lágy tésztává dagasztom. Letakarva háromszorosára kelesztem, majd lisztezett deszkán bögrével kiszaggatom.
Közben a legnagyobb lábasban úgy forralok vizet, hogy annak szájára szorosan rákötök egy konyharuhát zsineggel. Ide a konyharuhára rakom a gombócokat, melyeket aztán lefedek egy ugyanolyan átmérőjű lábassal.
Így a forró gőzben készül el a tészta kb.: negyed óra alatt. Ha elkészült olvasztott Ramát öntök rá és bőven megszóróm cukrozott mákkal, vagy dióval.

Mákos gőzgombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
 Zabpelyhes-áfonyás keksz
Zabpelyhes-áfonyás keksz

Elkészítés : A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat, és jól eldolgozzuk, majd fél órára letakarva a hűtőbe tesszük.Utána sütőpapíros t...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habos almás szelet
Habos almás szelet

A tojások sárgáját a cukorral kikavarjuk, majd a lisztet, a sütőport és a vajat is hozzáadjuk, jól kikavarjuk. Az almákat megtisztítjuk és felszeleteljük, vagy lereszeljük, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Rizsfelfújt (Rizskoch)
Rizsfelfújt (Rizskoch)

A tejet felrakjuk forrni, beletesszük a vajat, a vanília aromát, a citrom reszelt héját, a mazsolát és puhára főzzük benne a rizst. A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját habos...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
438.Rigó Jancsi
438.Rigó Jancsi

Tojásfehérje,só, cukor, víz . Ezt habbá verni, hozzá a fél citrom,lé Egyenként hozzá a tojássárgája. Liszt,kakaó sütőpor, citromhéj. Felezni 2 nagy papíros tepsibe. 180 fok, e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk