500 g liszt
20 g friss élesztő
250 g zsír/margarin
200 g reszelt sajt
csipetnyi cukor
100 ml langyos tej
1 db tojás a kenéshez
só
(1 tk pirospaprika őrlemény
1 kk őrölt köménymag) aki fűszeresen szereti
Langyos tejben elmorzsoljuk a friss élesztőt,
1 ek liszt és csipetnyi cukor kíséretében
megvárjuk amíg jól felhabzik.
Átszitált lisztben elmorzsoljuk a
zsiradékot és a reszelt sajt felét, sózzuk,
majd a megérlelt "kovásszal" együtt alaposan
átgyúrjuk. Meleg helyen,letakarva, duplájára
kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi
vastag téglalap alakot nyújtunk és éles késsel
tanglit(téglalapot)szelünk belőle.
Felvert tojással lekenjük, az összekevert fűszereket
rászórjuk, majd a reszelt sajt másik felével
meghintjük. Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra,
ahol is 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sok zsiradék miatt, tésztája másnapra
is finom puha marad, nem szárad ki!
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját és a hideg tejet. Eg...
Elkészítési idő:A sütőt 180 fokra előmelegítem A hozzávalókat alaposan kikeverem. A masszát egy habzsákba töltöm. Ha nincs habzsák, akkor zacskóba. A képen látható módon a legegyszerűbb: Ha...
Elkészítési idő:---Az élesztőt a csipet cukorral simára keverjük a tejben - nem szükséges felfuttatni. --. A két lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és az élesztővel elkevert tej...
Elkészítési idő: