500 g liszt
20 g friss élesztő
250 g zsír/margarin
200 g reszelt sajt
csipetnyi cukor
100 ml langyos tej
1 db tojás a kenéshez
só
(1 tk pirospaprika őrlemény
1 kk őrölt köménymag) aki fűszeresen szereti
Langyos tejben elmorzsoljuk a friss élesztőt,
1 ek liszt és csipetnyi cukor kíséretében
megvárjuk amíg jól felhabzik.
Átszitált lisztben elmorzsoljuk a
zsiradékot és a reszelt sajt felét, sózzuk,
majd a megérlelt "kovásszal" együtt alaposan
átgyúrjuk. Meleg helyen,letakarva, duplájára
kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi
vastag téglalap alakot nyújtunk és éles késsel
tanglit(téglalapot)szelünk belőle.
Felvert tojással lekenjük, az összekevert fűszereket
rászórjuk, majd a reszelt sajt másik felével
meghintjük. Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra,
ahol is 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sok zsiradék miatt, tésztája másnapra
is finom puha marad, nem szárad ki!
A lisztet elmorzsoljuk, a vajjal majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt. Összegyúrjuk és betesszük a hűtőbe 1 órát pihenni. Lisztezett deszkán vékonyra kb. 4-5 mm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszedolgozom a tésztát, folpackban kicsit pihentetem. Kb 1 cm-re nyújtom attól függően, mekkora tallérokat szeretnék és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat teszem a tal...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűAz 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl ola...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölben simára keverjük az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsolunk benne először csak 20 dkg vajat, majd összegyúrjuk az élesztős tejföllel. Nem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű