5-6 db alma hámozva, vékonyra gyalulva
1 tk. fahéj
2-3 ek. citromlé
+
2 tojásfehérje
10 dkg puha kókuszolaj
8 dkg erythritol
18 dkg darált mandula
8 dkg nyílgyökérpor
A vanília fagyi hozzávalói:
4 tojás sárgája
10 dkg erythrirol (porrá őrölve)
5 dl mandulatej (más tej is jó)
2 ek. kókuszolaj
1 vanília rúd magjai
2 lap zselatin
A mandulatejet tedd fel forralni, tedd bele a vanília magokat és az üres vanília rudat is. Amikor a tej felforrt, vedd le a tűzhelyről, keverd hozzá a kókuszvajat és hagyd állni negyed órát. A tojások sárgáját keverd habosra az édesítővel 3-4 percig, amíg kifehéredik és habos, krémes állaga nem lesz. Az üres vaníliarudat dobd ki a tejből, majd folytonos keverés közben lassú sugárban öntsd a krémes tojássárgához. Egy vastagfalú fazékba öntsd át és nagyon lassú tűzön folytonos keverés közben főzd sűrű krémmé, ez kb. 10 perc. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárga és csomós lesz. Ha ez mégis megtörténik, akkor egy sűrű szitán át kell paszírozni a krémet, újra sima lesz. A zselatin lapokat áztasd kevés hideg vízbe 5 percre, majd pár kanál forró vízben old fel és keverd a forró vaníliás krémhez. A krém nem lesz annyira sűrű, mintha zsíros tejszínnel készült volna, de a zselatintól jobb állaga lesz a fagyinak. A vaníliás krémet hűtsd ki, akár előző nap is elkészítheted. Öntsd fagyigépbe és kb 20-30 perc alatt kész is van a fagyi, a gépedtől függ. A pitéhez az almákat hámozd meg, vágd negyedekbe, szedd ki a magházat és gyaluld le vékonyra. Én a robotgép szeletelőjét használtam hozzá, így tényleg pillanatokalatt készen volt. Keverd el a citromlével és a fahéjjal, édesítőt én nem adtam az almához. Terítsd az almát egy 30x20 centis jénai tálba vagy hasonló tepsibe, nem olajoztam a formát, elég sok zsíradék van a tésztában. A tésztaréteghez minden hozzávalót vegyíts el, keverd jól össze. Kanalazd az alma tetejére, a kanállal simítsd el a tetejét, a massza kicsit ragacsos, ha nehezen megy a szétterítés, nedvesítsd meg a kanalat. Előmelegített 180 fokos sütőben 25 percig süsd, én az utolsó 5 percre rákapcsoltam a felső grillt, így jó ropogós lett a teteje. Ha nincs ilyen funkció a sütődön, akkor próbáld meg a végén picit magasabb hőmérsékleten sütni, de ne túl sokáig, figyelj, nehogy megégjen. Langyosan vágd kockára és tálald a friss vanília fagyival.
Trollanyu
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét habbá felverjük. A túrót villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, vaníliáscukrot, csipet sót, és jól összedolgozzuk Ezután hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínt, vajat és a cukrot lábasba tesszük és forrásig melegítjük. Amikor forr levesszük a tűzről és hozzákeverjük a lisztet, diót és narancshéjat, majd lehűtjük. Cukrozott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a kakaóporral a sütőporral és a sóval kikeverjük. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, folyamatosan dolgoztatva a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKezdjük a tészta előkészítésével. Keverjük össze a lisztet a cukorral és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a tejfölt, a megpuhult, felszeletelt vajat, a vizet, és dolgozzuk kemény tész...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű