menu

Családireceptkönyv.hu

Hókifli


Írta:

Elk. idő: bruttó 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg zsír
1 ek cukor
1 dl tejföl
2 dkg élesztő
egy csipet só
kevés tej
5 dkg átszitált porcukor
vaníliás cukor
lekvár (barack, szilva, meggy), dió- vagy máktöltelék

Elkészítés:


Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztok belőle, meleg helyen egy órát kelesztem.Amikor a duplájára kelt, diónyi darabokat szaggatok a tésztából.Vékonyra nyújtom.A felső részére egy mokkáskanálnyi tölteléket teszek. Ráhajtom a tésztát.Feltekerem, és kiflit formázok belőle.200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm.

Még forrón vaníliás porcukorba forgatom. A jó hókiflinek idő kell, ezért másnap, sőt harmadnap az igazi. Jól zárható dobozban akár 2 hétig is eláll, de a bennünk lévő empirista azt mondja, érdemes egyből dupla adagot készíteni, hogy kitartson karácsonyig.

Trükkök, tippek, praktikák:


A titok: a zsír összeköt

A hókiflinél és más, sok zsiradékkal készülő süteményeknél az a tapasztalatunk, hogy nem a liszt, nem a cukor, de még a tojás sem, hanem a zsiradék jellege határozza meg a végeredményt. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, lágy, igazán jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a sütemény, sokaknak viszont a zsír állatias íze (tudják, azok a bizonyos animális jegyek) túl erőteljes. Így a legjobb megoldás, ha fele-fele arányban használunk vajat és zsírt: tökéletesen kiegészítik egymást, nem csak jó íze, de szuper állaga is lesz a tésztánknak.A töltelék

A töltelék sokféle lehet, a lekvároshoz érdemes sűrű, tömör lekvárt választani, a túlságosan híg fajták kiflitekergetéshez nem, kínszenvedésre viszont tökéletesen alkalmasak. A sűrű szilvalekvárral, barackdzsemmel vagy a ribizlilekvárral könnyű dolgozni. A hókifli készülhet főzött töltelékekkel, a bejglinél megismert dió- és máktöltelékek itt is használhatók.

A hempergetés

Nagyon egyszerű, de hasznos trükk, ha a vaníliás porcukrot is házilag készítjük, egészen más íze van, mint a vanillincukorral összekevert porcukornak. Ha vaníliarudat használnak, tegyék félre a felhasított, mag nélküli rudat, állítsák 30 dkg por- vagy kristálycukorba. Újabb rudakkal és cukorral lehet felfrissíteni és utántölteni a készletet.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar FINOM PITE
FINOM PITE

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az összes többi anyagot, amitől a tésztánk szépen nyújtható állagú lesz. Kettéosztjuk a tésztánkat, majd a tepsink méretére nyújtjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Flapjack - angol édesség zabpehelyből
Flapjack - angol édesség zabpehelyből

A vajat, cukrot lassú tűzön felolvasztom, de NEM forralom! Leveszem a tűzhelyről és belekeverem azGolden syrupot majd a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsoket. (ha csak mazsola van,...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyuszi
Raffaello golyó
Raffaello golyó

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd langyosra hűtjük. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a szirupot és az egészet egynemű masszává gyúrjuk. Diónyi golyókat for...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Bejglis máglyarakás (Stahl)
Bejglis máglyarakás (Stahl)

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és alaposan kivajazunk és zsemlemorzsával meghintünk egy 25×40 cm-es tepsit. 2 A bejglik külső tésztarétegét leszedjük, a csupaszon maradt ruda...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk