40 dkg liszt
20 dkg zsír (vagy vaj)
5 dkg porcukor
1 dl langyos tej
2 tojás
1 dkg élesztő
1 csipet só
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
40 dkg baracklekvár
10 dkg étcsokoládé
1 ek vaj
A langyos tejbe morzsolom az élesztőt, hozzáadok egy csipet sót, és felfuttatom.
Közben a lisztet és a zsírt összemorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a sót, a tojásokat és végül a kovászt. Ha túl kemény a tészta, langyos tejet adok hozzá. Három részre osztom.
Három vékony, egyforma nagyságú téglalapot nyújtok belőle. Az első lapot a tepsibe teszem, megkenem a lekvár felével, és egyenletesen megszórom a porcukros dió felével. Újabb réteg tészta, majd megkenem a maradék lekvárral, megszórom a diós keverékkel. Befedem az utolsó tésztalappal, hústűvel átszurkálom a süteményt, majd 40 percig pihentetem.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütöm. Amikor kihűlt, bevonom a vajjal lazított olvasztott csokoládéval.
A zserbót eredetileg élesztős omlós tésztából készítik, a szakácskönyvek és az internet is ezekkel a receptekkel van elárasztva. Ez a verzió is jó, az a fontos, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk, és ne kezdjük keleszteni betöltés előtt, különben levegős, pufi, nem zserbós, inkább kalácsos süteményünk lesz. Szerkesztőségileg viszont abszolút az omlós tésztás mellett vagyunk, ez ugyan csak másnap lesz az igazi, viszont napokig puha, nyelvvel szétnyomható, zseniálisan jó lesz az eredmény. Ha tehetik, használjanak házi baracklekvárt, de ha nem szeretik, hecsedlivel vagy szilvával is finom.
A krémhez a tejet, a tojássárgáját és a pudingport csomómentesre keverjük és folyamatosan kevergetve sűrűre felfőzzük. A vajat a cukorral kikeverjük és összedolgozzuk a teljesen ki...
Elkészítési idő:Kimérjük egybe a száraz hozzávalókat a tésztához. A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjét habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a sárgáját és a többi hozzávalót. Torta formában alacson...
Elkészítési idő: 1-1,5 óraA tojássárgáját nagyon habosra keverjük a cukorral, utána pedig legalább 10 percig keverjük a vízzel és a szódabikarbónával. Ezután tesszük bele felváltva a lisztet és a tojások ke...
Elkészítési idő:◾️Az édesítőt a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a többi hozzávalót (a liszteket szitáljuk át). ◾️Kisebb diónyi gombócokat formálunk belőle é...
Elkészítési idő: 45 perc