Családireceptkönyv.hu

Krácsonyi Bébipulyka sült


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 8
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 1 bébipulyka 3-4 kg
- 1 narancs
- 1 nagy fej hagyma
- bacon

Páchoz:
- 5l víz
- 5db szegfűbors (szecsuáni bors)
- 1 narancs reszelt héjja
- 20dkg só
- 10dkg cukor (barna v. fehér)
- 3 zsályalevél
- 3-4 szelet (1cm) gyömbér

Fűszervaj:
- 300g vaj
- rozmaring
- kakukkfű
- csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés só
- bors

Mártáshoz:
- paradicsom
- 1 üveg cider
- rozmaring
- a pulykában megsült hagyma és narancs,
- a pulykán megsült bacon
- pulyka szárnyai és püspökfalatja
- 1/2 l csirkealaplé

Elkészítés:


Pác:
A vizbe beletesszük a hozzávalókat, felfőzzük egy kicsit. Miután kihűlt, beletesszük a pulykát és 1 napig áztatjuk.

Fűszervaj;
A puha vajhoz hozzákeverjük a durvára vágott zöldfűszereket, átnyomott foghagymát, sót és borsot.

Miután kivettük a pulykát a pácléből, szárazra töröljük. A félbevágott naranccsal és hagymával megtöltjük, majd a mellrésznél nagyon óvatosan elválasztjuk a bőrét a hústól és bekenjük az előkészített puha vajjal, amit korábban kivettünk a hűtőből. Ezután kívülről is vastagon bekenjük a mellét, a szárnyát és a combját is.

A pulykát rátesszük egy sütőrácsra, hogy az alatta lévő tepsibe csuroghasson a szaftja. Sütőben 10 percig 220 °C fokon elősütjük, majd beburkoljuk a bacon szeletekkel. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 170 °C fokra ahol további 2 órát sütjük. A sütés végeztével ha szükséges, ismét felvesszük a hőmérsékletet 220 fokra és szépen lepirítjuk.

A mártáshoz felaprítjuk a hagymát, bacont és narancsot, majd hozzáadjuk a paradicsomot és rozmaringot és lepirítjuk őket. Ha megpirult, hozzáadjuk a sült pulykaszárnyakat, és a püspökfalatját is. Ezekkel tovább pirítjuk, majd felöntjk a ciderrel és egy kevés szafttal, és visszaredukáljuk a felére. Ekkor összetörjük a zöldségeket, felöntjük a csirkealaplével és ismét leredukáljuk majd szitán átpaszírozzuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


- a pulyka lábát kössük össze, hogy szebben süljön
- a hátsó nyílást hagyjuk szabadon, hogy a levegő beáramolhasson és jobban átsüljön
- sütés kb 30perc/kg
- sütés befejeztével további 2-2,5 órát pihentetjük

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Fűszerkeverékek, gyorspácok, Szárnyas Ételek, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bakonyi harcsaszelet
Bakonyi harcsaszelet

A harcsát közepes szeletekre vágjuk, a szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Teflon serpenyőbe öntjük az olajat és a harcsaszeleteket elősütjük, majd félretesszük. A hagymá...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Karácsonyi mézes - Ibi féle
Karácsonyi mézes - Ibi féle

Jól összedolgozni, folpakkal letakarva 24 órát hűtőben pihentetni, majd, sütni. Ha fényesre szeretnéd a tetejét, akkor sütés előtt kevés tejföllel kikevert tojássárgájával megken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Tünde
Répatorta 2.
Répatorta 2.

A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral. Az apróra reszelt sárgarépát összekeverjük a darált dióval, a cirom héjával és levével majd hozzáadjuk a habosra kevert tojás sárgájáh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós-kekszes retro süti
Diós-kekszes retro süti

A dióbelet durvára vágjuk, a háztartási kekszet kisebb darabokra tördeljük. A vajat egy lábasba tesszük, és közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat, a vizet és a...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk