menu

Családireceptkönyv.hu

Erdélyi lucskos káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1-1,20 kg fejes káposzta,
1 kg sertés fejhús vagy oldalas, esetleg csülök.
4 + 4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kis kávéskanál füszerpaprika,
3 dkg hagyma,
só,
késhegynyi törött bors,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1-2 db paradicsom,
1 csomag kapor,
1 ágacska csombor,
1-2 evő-kanál ecet,
2 dl tejföl.

Elkészítés:


A húst gondosan megmossuk, megsózzuk, lábasban 4 dkg zsírban minden oldalát megpirítjuk, majd 1-2 dl forró víz aláöntésével fedő alatt kb. 40 percig pároljuk. Ekkor megfelelő nagyságú, ép zománcú edénybe tesszük a húst, zsírját felöntjük 1 liternyi vízzel, jól átforraljuk, a lábas oldaláról is lekaparjuk a rozsdaszínű üledéket és a zsíros húslevet a húsra öntjük. A kaprot, csombort jól megmossuk, fehér cérnával összekötözzük, a húshoz adjuk, ugyancsak hozzátesszük a finomra vágott hagymát. A megtisztított, megmosott káposztát 4 ujjnyi széles cikkekre vágjuk, torzsáját úgy vágjuk ki, hogy egy vékony torzsalemez a leveleket összetartsa,. A forrásban levő húsos léhez adjuk, felforrás után megsózzuk és mérsékelt tűzön, egyenletesen forraljuk. Amikor félpuha, hozzáadjuk a mosott, tisztított, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott felszeletelt paradicsomot. Amikor a hús és káposzta majdnem puha, rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzva, simára keverjük, hozzászűrjük a káposzta levét, elkeverjük, ráöntjük a káposztára és óvatos rázogatással, a káposztacikkek, fakanállal való emelgetésével elosztjuk benne. Vigyázzunk, hogy a káposztacikkek egyben maradjanak. Mérsékelt tűzön nagyon jól összefőzzük, legalább 10-12 percig. Kiemeljük az összekötözött kaprot, csombort, a káposztát enyhén megsavanyítjuk, főzelékes tálba tesszük, megtejfelezzük és a bennefőtt húst tetszetősen felszeletelve rárakjuk. Igen jóízű, ha a hússal 8-10 dkg füstölt szalonnát is főzünk benne. 4 lucskos káposzta leve alig valamivel sűrűbb egy levesnél.

Erdélyi lucskos káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anna
 karfi­ol­ke­nyér
karfi­ol­ke­nyér

elegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy tepsire. Szedj rózsáira egy fél fej karfiolt, mosd meg, és tedd egy késes aprítóba. Addig morzsold, míg rizsszerű állaga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Szerb gyuvecs
Szerb gyuvecs

1. Egy nagy serpenyőben a húst pár adagban félig megpirítjuk az olajon, sózzuk-borsozzuk, az utolsó percben hozzákeverjük a pépes fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről. 2. Egy kb. 25...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ilka
Spenótos rizottó - TCM
Spenótos rizottó - TCM

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A spenótot, ha kell, megmossuk. Egy nagy lábasba tegyünk kb. 1 ek vajat és 2-3 ek olívaolajat és pirítsuk rajta üvegesre a felaprított vö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szilvia
CSIRKÉS TÉSZTA fűszeres zöldségekkel
CSIRKÉS TÉSZTA fűszeres zöldségekkel

A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220° C-ra előmelegítjük. A csirkemellet a fűszerkeverékkel, olívaolajjal, fokhagymával és kakukkfűvel összekeverjük. A tojást a tejszínnel ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk