menu

Családireceptkönyv.hu

Erdélyi lucskos káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1-1,20 kg fejes káposzta,
1 kg sertés fejhús vagy oldalas, esetleg csülök.
4 + 4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kis kávéskanál füszerpaprika,
3 dkg hagyma,
só,
késhegynyi törött bors,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1-2 db paradicsom,
1 csomag kapor,
1 ágacska csombor,
1-2 evő-kanál ecet,
2 dl tejföl.

Elkészítés:


A húst gondosan megmossuk, megsózzuk, lábasban 4 dkg zsírban minden oldalát megpirítjuk, majd 1-2 dl forró víz aláöntésével fedő alatt kb. 40 percig pároljuk. Ekkor megfelelő nagyságú, ép zománcú edénybe tesszük a húst, zsírját felöntjük 1 liternyi vízzel, jól átforraljuk, a lábas oldaláról is lekaparjuk a rozsdaszínű üledéket és a zsíros húslevet a húsra öntjük. A kaprot, csombort jól megmossuk, fehér cérnával összekötözzük, a húshoz adjuk, ugyancsak hozzátesszük a finomra vágott hagymát. A megtisztított, megmosott káposztát 4 ujjnyi széles cikkekre vágjuk, torzsáját úgy vágjuk ki, hogy egy vékony torzsalemez a leveleket összetartsa,. A forrásban levő húsos léhez adjuk, felforrás után megsózzuk és mérsékelt tűzön, egyenletesen forraljuk. Amikor félpuha, hozzáadjuk a mosott, tisztított, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott felszeletelt paradicsomot. Amikor a hús és káposzta majdnem puha, rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzva, simára keverjük, hozzászűrjük a káposzta levét, elkeverjük, ráöntjük a káposztára és óvatos rázogatással, a káposztacikkek, fakanállal való emelgetésével elosztjuk benne. Vigyázzunk, hogy a káposztacikkek egyben maradjanak. Mérsékelt tűzön nagyon jól összefőzzük, legalább 10-12 percig. Kiemeljük az összekötözött kaprot, csombort, a káposztát enyhén megsavanyítjuk, főzelékes tálba tesszük, megtejfelezzük és a bennefőtt húst tetszetősen felszeletelve rárakjuk. Igen jóízű, ha a hússal 8-10 dkg füstölt szalonnát is főzünk benne. 4 lucskos káposzta leve alig valamivel sűrűbb egy levesnél.

Erdélyi lucskos káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Karolin
Polenta. Puliszka
Polenta. Puliszka

A felmelegített folyadékba beleengedem a kukoricadarát. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzőm. Beleteszem a vajat (lehet ízesített), a sajtot (ettől csak finomabb lesz) Tortafo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csőben sült tejfölös-sajtos-baconös karfiol
Csőben sült tejfölös-sajtos-baconös karfiol

1. A karfiol torzsáját levágjuk, és betesszük egy lábasba, felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, szórunk bele vegetát, és megfőzzük. 2. Közben lereszeljük a sajtokat, és felvágjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-tejfölös cukkini
Sajtos-tejfölös cukkini

Cukkiniket meghámozzuk,kb. 1 cm karikára vágjuk,sütőedényt olajjal kicsit kikenjük,bele tesszük a cukkini karikákat,rá mehet só,bors,fokhagymapor,kapor,tejfölbe teszünk szintén sót...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Viki
Pizza
Pizza

Mindent összekeverni, dagasztani, ki lapogatni kerek formára, dagasztani, majdnem készre sütni :-) Feltéttel megpakolni és készre sütni!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk