Családireceptkönyv.hu

Erdélyi lucskos káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1-1,20 kg fejes káposzta,
1 kg sertés fejhús vagy oldalas, esetleg csülök.
4 + 4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kis kávéskanál füszerpaprika,
3 dkg hagyma,
só,
késhegynyi törött bors,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1-2 db paradicsom,
1 csomag kapor,
1 ágacska csombor,
1-2 evő-kanál ecet,
2 dl tejföl.

Elkészítés:


A húst gondosan megmossuk, megsózzuk, lábasban 4 dkg zsírban minden oldalát megpirítjuk, majd 1-2 dl forró víz aláöntésével fedő alatt kb. 40 percig pároljuk. Ekkor megfelelő nagyságú, ép zománcú edénybe tesszük a húst, zsírját felöntjük 1 liternyi vízzel, jól átforraljuk, a lábas oldaláról is lekaparjuk a rozsdaszínű üledéket és a zsíros húslevet a húsra öntjük. A kaprot, csombort jól megmossuk, fehér cérnával összekötözzük, a húshoz adjuk, ugyancsak hozzátesszük a finomra vágott hagymát. A megtisztított, megmosott káposztát 4 ujjnyi széles cikkekre vágjuk, torzsáját úgy vágjuk ki, hogy egy vékony torzsalemez a leveleket összetartsa,. A forrásban levő húsos léhez adjuk, felforrás után megsózzuk és mérsékelt tűzön, egyenletesen forraljuk. Amikor félpuha, hozzáadjuk a mosott, tisztított, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott felszeletelt paradicsomot. Amikor a hús és káposzta majdnem puha, rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzva, simára keverjük, hozzászűrjük a káposzta levét, elkeverjük, ráöntjük a káposztára és óvatos rázogatással, a káposztacikkek, fakanállal való emelgetésével elosztjuk benne. Vigyázzunk, hogy a káposztacikkek egyben maradjanak. Mérsékelt tűzön nagyon jól összefőzzük, legalább 10-12 percig. Kiemeljük az összekötözött kaprot, csombort, a káposztát enyhén megsavanyítjuk, főzelékes tálba tesszük, megtejfelezzük és a bennefőtt húst tetszetősen felszeletelve rárakjuk. Igen jóízű, ha a hússal 8-10 dkg füstölt szalonnát is főzünk benne. 4 lucskos káposzta leve alig valamivel sűrűbb egy levesnél.

Erdélyi lucskos káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Szilvia
PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC FŐTT BURGONYÁVAL
PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC FŐTT BURGONYÁVAL

Elkészítés: A liszttel olajon rántás készítünk, majd a paradicsompürét vízzel elkeverve ráöntjük, sózzuk, cukrozzuk, belekerül a babérlevél és a zeller, felforraljuk. A húst a r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paprikás krumpli füstölt kolbásszal
Paprikás krumpli füstölt kolbásszal

A burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk fel, meg a paradicsomot is. Zsíron a vöröshagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott parad...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukkinis-paradicsomos pite
Cukkinis-paradicsomos pite

Egy keverőtálba tegyük a lisztet, sózzuk, majd daraboljuk bele a vajat és a krémsajtot. Kezünkkel morzsoljuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a tojás sárgát és a vizet. Gyúrjuk öss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pufi szalagos párnafánk
Pufi szalagos párnafánk

A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe tesszük, és ha összedagasztotta, lekapcsoljuk, majd kb. egy órát kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges mér...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk