1000 g sertéscsont,
150 g sárgarépa,
150 g zöldség,
150 g karalábé,
100 g zellergumó,
egy fej vöröshagyma,
20 szem egész fekete bors,
só,
zöldség zöld,
150 g levestészta,
4000 ml hideg víz.
A húst megmossuk, feldaraboljuk kezelhető méretre, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felfőtt, gondosan lehabozzuk, majd beletesszük a vöröshagymát, fekete borsot, sót. Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük. Ha fiatal állat húsát főzzük, akkor a hús félfőt állapotában belerakjuk a leves zöldségeket. Ha nem ismerjük az állat "múltját", figyeljünk, hogy ha hamarabb főne meg a zöldség a húsnál óvatosan szedjük azt ki. Legvégén tesszük bele a zöldség levelet, majd ha szükséges után fűszerezzük. . Ha elkészült a levesünk, kiszedjük a nagyobb hús, illetve zöldség darabokat, majd pihentetjük a levest 10 percig, ezután óvatosan apró lyukú szűrőn leszűrjük.
Tálalás előtt kiveszünk 3-4 merőkanál levest egy kisebb edénybe, picit sózunk rajta majd felforraljuk, és ebben főzzük meg a betét tésztánkat.
Mindig hideg vízbe tegyük fel a húst főni, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak. Ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java. . Ha felforrt gondosan, akár többször habozzuk le a levet!! A húsleves soha nem főhet nagy lángon. Csak lassan, gyöngyöző főzéssel, különben zavaros lesz a levesünk. Lehetőség szerint minél kevesebbet kavarjuk a levest.
Gyakorlatilag bármilyen húsból lehet húslevest főzni, a lényeg hogy ne legyen túl zsíros, viszont lehetőleg legyen csontos.
A libaaprólékot megmossuk, a bőrt minden darabjáról amennyire csak tudjuk, lefejtjük. Az aprólékot fazékba rakjuk, kb. 5 liter vizet ráöntünk, fölforraljuk, habját szűrőkanállal le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst feltesszük főni, ha felfőtt, leszedjük a habját. A vöröshagymát héjastól kettévágjuk, és egy serpenyőben szárazon odatesszük pirítani, hogy karamellizálódjon. Ha a hagyma...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűA sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, bors...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA gombát alaposan leöblítjük, a tönköket kitörjük és felkarikázzuk, a gombafejeket nem túl vékony szeletekre vágjuk. A répát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A hagymákat apróra k...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű