Családireceptkönyv.hu

Palóc laska (krumplilángos)


Írta:

Elk. idő: 30
Adag: 10
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg burgonya (az újburgonya nem jó hozzá),
só,
25-30 dkg finomliszt,
olvasztott zsír (szalonnazsír).

Elkészítés:


A burgonyát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk. Annyi enyhén sózott vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd krumplinyomón azon forrón egy gyúrólapra átnyomjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Elsőre rászórunk 25 deka lisztet és fél evőkanál sót. Alaposan összegyúrjuk, közben ha kell, lisztet adunk még hozzá. Akkor jó, ha a krumplinudlihoz hasonló állaga lesz. Öklömnyi vastagságú rúddá sodorjuk.
Kb. ujjnyi vastagon 12-15 szeletre vágjuk, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb laskákat akarunk e sütni. Egyenként kissé meggömbölygetjük. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 2-3 milliméter vastagságúra, palacsinta nagyságúra nyújtjuk. A tűzhely közepesen forró lapján (platniján) oldalanként kb. 1,5 perc alatt megsütjük, de süthetjük serpenyőben is. Egy kevés olvasztott zsírral megkenve egymásra rakosgatjuk.
Az eredeti recept szerint a következőképpen tálaljuk. Jóféle házi füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, zsírját egy serpenyőben kisütjük. A laskát ezzel megkenjük, háromszögre hajtjuk.
Újabban a laskát többféleképpen töltik: egy kevés olvasztott zsírral megkenjük, majd lekvárral töltjük. Kerülhet rá túró, tejföl és cukor, cukrozot mák vagy dió, vagy akár pirított káposzta is.

12-15 darab

Trükkök, tippek, praktikák:


Sörkorcsolyának való, férfiasabb változata, amikor kis szeletekre vágott húsos füstölt szalonnát egy kevés zsíron megpirítunk, majd félfőre vágott hagymát fonnyasztunk rajta. Megborsozzuk, a laskára halmozzuk, egy kevés tejföllel meglocsoljuk, föltekerjük.

Palóc laska (krumplilángos)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek, Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Lekváros barátfüle
Lekváros barátfüle

Gyúrunk a lisztből nem nagyon kemény tésztát, vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét tojásfehérjével bekenjük, és a lekvárból kis halmokat rakunk reá 3 cm távolságban, a tészta másik...

Elkészítési idő: 1,10 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gombás ricottás cannelloni
Gombás ricottás cannelloni

A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rusztikusra vágott gombát, megborsozzuk és hagyjuk lepirulni. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a bor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Viola
Carbonara
Carbonara

A kockara vagott szalonna zsirjat kisutjuk, megpiritjuk benne a sonkat.A felesleges zsirt leontjuk. A tejszinbe belekeverjuk a tojasok sargajat, borsozzuk raontjuk a szalonnara, b...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Epres-túrós rétes
Epres-túrós rétes

1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk