600 g gyalult tök,
egy csokor friss kapor,
200 ml tejföl,
40 g liszt,
50 ml olaj,
só,
őrölt bors,
fűszerpaprika,
kristálycukor,
10%-os ételecet.
A gyalult tököt besózzuk, állni hagyjuk 20 percet, majd kicsavarjuk és a kaporral együtt feltesszük 3 liter vízben főni.
Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, kevés fűszerpaprikát szórunk rá, majd a tejföllel csomómentesre keverjük. Ha sűrű egy kicsi hideg vízzel hígítjuk.
Ha a tök majdnem megfőtt, kivesszük a kaprot, sózzuk, borsozzuk a levest, majd ízlés szerint ecetet és kristálycukrot adunk hozzá.
A tejfölös rántással besűrítjük, majd utánízesítjük ha szükséges, és készre főzzük a levest.
A gyalult tököt ha friss sózzuk be bőségesen, majd hagyjuk állni.
A kapor ha friss, ne aprítsuk bele csak csomózzuk össze, vagy kössük bele gézlapba és így főzzük bele.
Ecetet ha használunk azt még a rántás előtt tegyük a levesbe mert különben "összerántja" a teflölt és csomós lesz.
A fűszerpaprika nagyon jó ízt ad a levesnek de csak keveset használjunk belőle.
A szalonnát apró kockára vágom, megpirítom beleteszem az apróra vágott hagymát, üvegesre párolom. Jöhet rá a sok-sok zöldség felaprítva, majd a zöldbab, kicsumázott, felszeletel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFölkarikázzuk az újhagymát. A zöldborsóval és a mentalevelekkel együtt fazékba tesszük, felöntjük a húslevessel, és felforraljuk. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a borsó. Félretes...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy fazékban, a kissé megforrósított olajon 5-6 perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk. Közben a répát és a gyökeret megtisztítjuk, fé...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA húsleves mindenféle húsból készülhet, de nagyon fontos, hogy húsos csont legyen benne. Érdemes többféle húst beletenni. Első lépésként megmossuk a húsokat és hideg vízben feltess...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű