A tésztához
75 dkg finomliszt
30 dkg vaj
2.5 dkg élesztő
1 csipet só
2.5 dl tej
1 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg cukor
A mákos töltelékhez
30 dkg mák (darát)
15 dkg cukor
2 dl víz
0.5 citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 tk vaj (púpozott, tehát diónyi)
1 ek sárgabaracklekvár
A diós töltelékhez
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor
2 dl tej (+ 3 ek)
1 g vanília (cs)
2 ek sárgabaracklekvár (baracklekvár)
1 tk vaj (púpozott, tehát diónyi)
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
Töltelék: A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.
story
Természetesen mindenki fűszerezheti ízlése szerint, sőt készítheti a saját bevált receptje szerint. Azoknak ajánlom ezt a módszert, akiknek hozzám hasonló módon ki szokott repedni a bejglije. Ez így nem történik meg és szeletelhetjük elképzelésünk szerint....
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 25x35 cm
Az aszalt gyümölcsöket megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel és összekeverjük. A teljes mennyiségből elvett margarinnal kikenjük, kilisztezzük a gyümölcskenyér f...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű25 dkg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolunk. Hozzáadjuk 12 dkg diót, 1 csomag vaníliáscukrot, 1 tojássárgáját, és összedolgozzuk. 30 percig hűtőbe tesszük, majd 3 mm vastagság...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemelleket felszeleteljük, átmossuk és két folpack között kiklopfoljuk, hogy a hús rostjai fellazuljanak. Esetleg nagyon enyhén a húsokat klopfolás után meg lehet sózni, ha v...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű1. A csokoládét nagyobb darabokra törjük és megolvasztjuk a forró kávéban. A sütőt előmelegítjük, a tepsit kibéleljük a sütőpapírral. 2. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozz...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: Könnyű