Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Bejgli szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához

75 dkg finomliszt
30 dkg vaj
2.5 dkg élesztő
1 csipet só
2.5 dl tej
1 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg cukor

A mákos töltelékhez

30 dkg mák (darát)
15 dkg cukor
2 dl víz
0.5 citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 tk vaj (púpozott, tehát diónyi)
1 ek sárgabaracklekvár

A diós töltelékhez

30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor
2 dl tej (+ 3 ek)
1 g vanília (cs)
2 ek sárgabaracklekvár (baracklekvár)
1 tk vaj (púpozott, tehát diónyi)

Elkészítés:



Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
Töltelék: A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.

Trükkök, tippek, praktikák:


story

Természetesen mindenki fűszerezheti ízlése szerint, sőt készítheti a saját bevált receptje szerint. Azoknak ajánlom ezt a módszert, akiknek hozzám hasonló módon ki szokott repedni a bejglije. Ez így nem történik meg és szeletelhetjük elképzelésünk szerint....
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 25x35 cm

Bejgli szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Libacomb narancssalátával
Libacomb narancssalátával

Éles késsel vagdossuk be a libacomb bőrét, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval és tépkedjük rá a kakukkfű leveleit. Tegyük egy nagy tepsibe b...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi aprósüti - kókuszos és diós fújt kifli
Karácsonyi aprósüti - kókuszos és diós fújt kifli

A hozzávalókból összeállítom a tésztát. Majd kis kifliformákat félig megtöltöm tésztával, mert sütés közben nő a tészta, és ha kifordul a formából, nem tartja meg a szép kifliformá...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Adventi halászlé
Adventi halászlé

A halakat pucoljuk meg és filézzük ki. Egy nagyobb fazék aljára tegyük a megtisztított és felkarikázott hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Öntsük fel vízzel, és kb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Velencei álom szelet
Velencei álom szelet

A tojást szétválasztom. A fehérjéhez hozzáadom a sót és ki habosítom, majd kanalánként hozzáadom a cukrot és kemény habbá keverem. A lisztet, sütőport és a szódát összekeverem és b...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk