- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl langyos víz (kb) vagy a krumpli leve
- pici cukor
- 1 kávés kanál só
- 1 e kanál ecet
- 2 e kanál olaj
- 1 főtt krumpli mehet bele
A lisztet kimérem, és átszitálom.
A lkb 1 dl langyos vízbe belekeverem a cukrot, majd rá szórom a az élesztőt, kis darabokban. Meghintem 2 kanál liszttel és félre teszem.
A liszt szélébe szórom a sót, letakarom ne érintkezzen közvetlen az élesztővel. Közepébe lyukat csinálok, ide öntöm a felfutott élesztőt,a többi vizet, és a kanál ecetet.Össze dolgozom, vége fele teszem hozzá az olajat. Dagasztom kb 10-15 percig, majd kelesztő tálba teszem kb 20 percig.
Lisztezett felületre borítom és megformázom. Sütőpapíros edénybe teszem és ismét kel konyharuhával letakarva 10 percig, majd éles késsel bevagdosom. Tovább kelesztem 10-15 perc. Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra. mielőtt sütőbe teszem a megkelt kenyeret lekenem vízzel. Sül a kenyérkém kb 15 percet 230 fokon majd 200 fokon 15 perc. Tetőt leveszem és20 percig sütöm.. A kész kenyeret lekenem vízzel és hideg helyre teszem hűlni.
A kenyeret hosszában bevágjuk, kb. 1,5 cm-es csíkokban, úgy hogy nem vágjuk át. Minden oldalát meg kenjük vajjal és fokhagyma krémmel. Fel szeleteljük a hozzá valókat. A résekbe...
Elkészítési idő: 60 percA kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez. Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a...
Elkészítési idő:A lisztet és az élesztőt egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáadtam a cukrot is és összekevertem. Beleöntöttem a vizet (sima csapvíz volt, nem langyos) és robotgép dagasz...
Elkészítési idő: 120 perc