- 50 dkg liszt
- 3 ek. porcukor
- 2 vaníliás cukor
- 2 tojás
- pici só
- 3 dl tej
- citrom,-vagy narancshéj
- 2,5 dkg élesztő
- 7 dkg olvasztott margarin
- az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
- A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját összekeverjük a maradék tejjel, a fehérjét kemény habbá verjük.
- A fehérje kivételével a hozzávalókat össze keverjük a robotgép dagasztó részével, majd a fehérjét hozzáadva tovább keverjük. Ha túl lágy a tészta, akkor kis lisztet teszünk még hozzá, majd kézzel tovább dagasztjuk.
- 30-40 percet kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkán tenyérrel kilapogatjuk, ujjnyi vastagra, és szaggatjuk.
- a korongok közepét újjal benyomkodjuk, és kelni hagyjuk még kb 20 percet.
- sütésnél vigyázzunk ne legyen túl forró az olaj. A felső felét sütjük először, fedő alatt, majd átfordítjuk. Nem kell sokáig sütni, mert könnyen megég, figyelni kell a színére.
- porcukorral megszórjuk, esetleg lekvárt teszünk mellé
Jó hólyagosra dagasztjuk,míg gyenge kis cipóvá összeáll... A dagasztás 20 perc.. Kelesztjük.. Ha megkelt,kiborítjuk lisztezett felületre,ahogy kiesik a tálból,úgy gyengén kisodo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összedolgozzuk.Kb 30percig kelesztjük.Kinyújtjuk,felcsavarjuk,majd1,5cm darabokra vágjuk. Kikent tepsibe helyezzük,megkenjük olvas...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, gombóccá alakítjuk. Az egyik gombócot kinyújtjuk téglalap alakúra kb. fél cm vastagra, egyenletesen megkenjük a ketchuppal, megszórjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés cukros, langyos tejben kb 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a többi hozzávalót egy tálba, kivéve az olvasztott vajat. Ha az élesztő felfutott, azt is beleöntjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű