menu

Családireceptkönyv.hu

Fehér kenyér


Írta:

Elk. idő: 2,5-3 óra
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt (Bl 80 vagy vegyesen Bl55 és rétesliszt)
2 csapott t. kanál só
csipet cukor
csipet aszkorbin sav
2 e. kanál oliva olaj vagy libazsír
2 e.kanál burgonyapehely- elhagyható
10 g élesztő
25 dkg öregtészta
kb 2.7 dl langyos víz

Elkészítés:


A hozzávalókból közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, sima és rugalmas legyen. Meleg helyen, letakarva vagy kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Deszkára borítjuk, a tenyerünkkel ellapogatjuk, jobbról-balról középre hajtjuk a tésztát és fentről lefelé feltekerjük, miközben megpróbáljuk veknire formázni. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, hagyjuk megint duplájára kelni. Közben előmelegítjük a sütőt 240 fokra. Sütés előtt pengével bemetszést ejtünk a kenyerünkön, vízzel lefújjuk, a tetőt is belülről, rátesszük és kb 35 perc alatt készre sütjük. 15 perc után mérsékelhetjük a hőfokot 200 fokra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Öregtészta:
50 dkg liszt
3 dl langyi víz
csipet só
10 g élesztő
hozzávalókat bedagasztjuk, kiolajozott nylon zacskóba (jó nagyba) tesszük és a konyha pulton hagyjuk 10-12 órát. Ezalatt megkel és össze is esik. Ekkor betesszük a hűtőbe és kb 8-10 napig használhatjuk kenyér sütéshez. Ettől lesz igazi kenyér íze a kenyerünknek.

Fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Öregtészta
Öregtészta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
70. Klára kenyér
70. Klára kenyér

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztani. 25 percig kelesztés, átmozgatni,20 perc kelesztés. Cipót formázni, 8 literes jénaiba, zsírpapír. Duplájára keleszteni kb. 40 perc....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Banánkenyér (paleo)
Banánkenyér (paleo)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A banánt és az almát aprítógépben pürésítjük, hozzákeverjük az olvasztott kókuszzsírt, mézet, vanília kivonatot és a tojásokat. Külön tálban ös...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Szentkirályi Anita Sértett-kenyere
Szentkirályi Anita Sértett-kenyere

Elkészítjük az öregtésztát napközben pár órát (1-1.5) az ablakba meleg helyen pihentetve zacskóba , amikor lyukacsos szivacsos lesz már használható , ha jól ki izzadta magát )...

Elkészítési idő: 2.5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk