1 kg bármilyen hús
2 fej hagyma
ételízesítő
bors
2-3 babérlevél
szerecsendió
2-3 dl tejföl
húslevesben főtt répa vagy megfőzzük egy leveskockával készült alaplében
2-3 evőkanál liszt
pirospaprika
csipet cukor
Összevágott hagymát odateszünk zsiradékon dinsztelődni, majd rátesszük a kockára vágott husit, ami lehet sertés, de lehet borjú, nyúl, vad. Fehéredésig kavargatjuk, majd megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal, ráteszünk 2-3 egész babérlevelet, felöntjük némi vízzel és lefedve, néha megkeverve puhára sütjük.
közben elkeverünk 2-3 dl tejfölt 2-3 e.kanál liszttel és némi vízzel, + a hús(csont)levesből kilopjuk az erre a célra +ban beletett répát, majd egy kevés levessel együtt összeturmixoljuk + egy fél citrom levét kifacsarjuk, a másik felét meghámozunk és felkarikázunk(magtalanítunk).
Ha megpuhult a husink, megszórjuk pirospaprikával, besűrítjük a tejfölös habarással és beletesszük a répás masszát is. Szórunk bele finoman egy kevés őrölt szerecsendiót, teszünk bele egy kávés kanál cukrot, beleöntjük a citrom levét és beletesszük a karikára vágott citromot is.
Szósz sűrűségű legyen, ezt szabályozhatjuk némi hozzáadott levessel, ha szükséges.
Most lehet kóstolni.:)
Ha még kell bele, utána sózunk, vagy teszünk még citrom levet, vagy csipet cukrot, ezekkel állítjuk be a pikáns ízt.
Nokedlivel vagy burgonya gombóccal, vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
1. Ha nincs kéznél a kész tasakos fűszer, akkor a húst fűszerezzük pároláskor (hagyma, só, bors, paprika, kömény... ki mit szeret) és a fél liter vízben oldjunk fel egy füstölt lé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát, a krumplit, a hagymát, a paprikát duci gerezdekre vágjuk, a kolbászt karikázzuk, a szalonnát nagyon vékonyra szeljük (én szeleteltet veszek). A tepsi közepét kirakjuk a...
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: KönnyűA csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap kivesszük, áttesszük egy nagy lábasba, annyi friss vizet engedünk rá, amennyi bőven ellepi. Mellédobjuk az egész borsot, a...
Elkészítési idő: 14+2,5 ÓRA Nehézség: KönnyűA tojásokat keményre főzzük, hideg víz alatt hagyjuk kihűlni. Majd eltávolítjuk a héjukat. A darált húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a zsemlemorzsát, a fűszer...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű