Az alsó, kekszes réteghez:
50 dkg darált keksz
20 dkg cukor
25 dkg margarin
2 dl tej
2 evőkanál kakaó
Az almás réteghez:
1 kg alma
15 dkg cukor
4 dl víz
2 csomag vaníliaízű pudingpor
A habhoz:
6 dl tejszín
2-3 evőkanál cukor
10 g zselatin
0,5 dl víz
nagy csipet fahéj
A margarint, cukrot, tejet és a kakaót összefőztem. Mikor felfőtt, le is vettem a lángról, s hozzákevertem a kekszet. Kevés kavargatás után belenyomkodtam két kapcsos, papírral kibélelt tortaforma aljába.
A héjastul kimért almát megpucoltam, lereszeltem. A cukorral együtt főni tettem. 20 dkg cukor kéne bele, de elég édes volt az alma, így kevesebb került bele. Közben a pudingport kevés vízzel elkevertem, a többit az almához öntöttem. Hozzáöntöttem a pudingot, sűrűre főztem. A kekszes rétegre öntöttem, elosztva a két formába. Hűlni hagytam.
Mikor kihűlt, előbb a zselatint a vízben elkevertem, s addig melegítettem, míg feloldódott. A tejszínt a cukorral és fahéjjal felvertem, majd hozzáadtam a zselatint, s még vertem egy kevés ideig.
Rákentem a habot az almás rétegek tetejére, s hűtőbe tettem.
Másképp
Hozzávalók
1 kg. alma
kb. 20 dkg. babapiskóta
2 cs. vanília puding
4,5 dl víz
cukor
fahéj
citromlé
tejszín
csokireszelék
Elkészítés
Egy kapcsos tortaformát kirakunk jó szorosan babapiskótával. A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudingporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük, majd sűrűsödésig főzzük. Megízesítjük ízlés szerint fahéjjal, cukorral, valamint egy kevés citromlével. Jól összekeverjük és a tortaformába rakott piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta sort rakunk a formába, majd belerakjuk az alma másik felét. Elsimítjuk és betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Mikor kihűlt felverünk kb. 1,5-2 dl tejszínt és az almára simítjuk. A tejszín tetejére csokireszeléket szórunk. A hűtőben pár órát pihentetjük, majd kivesszük a tortaformából.
Az élesztőt a cukorral, sóval és a vízzel elkeverjük, és hagyjuk, hogy egy kicsit meginduljon. Hozzáadjuk a lisztet is, és a tésztát alaposan kidolgozzuk. A végén egy kevés olajat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk a tésztához a lisztet szódabikarbónával, cukorral, tojással, sóval és vajjal. Kétfelé vesszük a masszát. Hozzágyúrjuk az egyikhez a kimaradt kakaót. Minimum 1 órára h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a Ramát. Két részre osztjuk és az egyikbe beledolgozzuk a kakaót, majd 3.3 mm vastagra kinyújtjuk. El...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű. Az összetevőkből piskótát sütünk. Sűrű krémet főzünk a fentiekből. Ha kihűlt, adunk hozzá 10 dkg vajat és rumaromát.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű